Магазин

Сателит вечерас пада на Земљу, фрагменти могу пасти било где

Револуционарни европски сателит за даљинско испитивање ЕРС-2, лансиран 1995. године, требало би да падне на Земљу данас у вечерњим сатима. Сателит је тренутно на висини од око 200 км и пада брзином од више од 10 км дневно, а брзина његовог пада се рапидно се повећава. Кад дође на 80 км, почеће да се распада а потом ће изгорети.
Сателит вечерас пада на Земљу, фрагменти могу пасти било гдеGetty © Handout

Европска свемирска агенција (ЕСА) тврди да ће већина овог 2,5 тоне тешког сателита, изгорети на путу према Земљи. Могуће је, међутим, да поједини делови издрже врелину која ће настати током спуштања великом брзином, мада су мале да шансе да ти фрагменти падну на насељена места и изазову штету.

Делови сателита би могли пасти скоро било где у свету, али с обзиром на то да је већина Земљине површине покривена океаном, било какав отпад који преживи до површине највероватније ће бити изгубљен на мору, Би-Би-Си.

"И вредно је истаћи да ниједан од елемената који би могли поново ући у атмосферу (и доћи до површине) није радиоактиван или токсичан", рекао је Мирко Албани из Одељења за праћење Земље Европске свемирске агенције.

ЕСА је лансирала два скоро идентична сателита за даљинско испитивање Земље 1990-их. Они су били најсофистициранији планетарни посматрачи свог времена, са скупом инструмената за праћење промена на копну, у океанима и у ваздуху.

ЕРС-2, који се први враћа на Земљу, првобитно је био постављен 780 километара изнад планете, а инжењери су искористили његове резерве горива 2011. да га спусте на висину од 570 километара.

image
VV inauguration
banner