Свет

"Фајненшел тајмс": Г7 више не расправља о потпуној конфискацији руске имовине

Европске земље желе да се држе подаље од свега што би могло да утиче на саму имовину "из страха од одмазде"
"Фајненшел тајмс": Г7 више не расправља о потпуној конфискацији руске имовинеwww.globallookpress.com © Gao Jing/Xinhua

Питање потпуне конфискације руске замрзнуте имовине се више не разматра, пошто представници земаља Г7 траже друге опције, преноси "Фајненшел тајмс".

"Док Украјина наставља да се залаже за потпуну конфискацију руске имовине, званичници Г7 су рекли да се о тој теми више не разговара. Уместо тога, они истражују алтернативне начине за извлачење средстава из замрзнуте имовине", наводи лист.

Како се истиче, европске земље желе да се држе подаље од свега што би могло да утиче на саму имовину "из страха од одмазде".

Од почетка Специјалне војне операције, ЕУ и земље Г7 замрзнуле су скоро половину руских девизних резерви, које износе око 300 милијарди евра.

Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског "Еуроклира", једног од највећих светских система за поравнање и клиринг.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је замрзавање руске имовине у Европи крађа, а да осим тога, ЕУ не циља само на средства приватних лица, већ и на државну имовину Русије.

image