Магазин

Шест најзанимљивијих чињеница о карневалу у Рију де Жанеиру

Многима су шарени костими, гласна музика и гужва на улицама главне асоцијације на карневалске дане у Риjу, али да ли сте знали да манифестација заправо представља опроштај од конзумрања меса, као и да има своје место у Гинисовој књизи рекорда?
Шест најзанимљивијих чињеница о карневалу у Рију де ЖанеируGetty © Bruna Prado

Концепт уличних паради и журки се практикује вековима уназад и испрва су обележавале пагански обичај почетка пролећа и опраштања од зиме. Временом су, религије и културе обликовале карневал у савремен догађај пун забаве и културолошког значаја.

Карневал у Рију де Жанеиру је једна од највећих и најпознатијих прослава (и представа) у целом свету. Ипак, многи људи (најчешће само на основу фотографија) мисле да је у питању журка на којој се одржавају параде на улицама, а костими и различити перформанси су главне атракције. Међутим, ову богату и дугачку традицију, пропраћену самба музиком, карактеришу и неке занимљивости које је чине јединственом у свету:

Опроштај од меса

Реч ''карневал'' потиче од латинског језика. Carnem-levamen или самоlevareу преводу значи ''уклањање меса''. Карневал се у прошлости односио на један дан слободе и славља пред почетак католичког ускршњег поста, када је било дозвољено конзумирање алкохола и меса. Данас, традиција ''опраштања'' траје пет дана а карневали се одржавају широм света, али најпознатији је ипак бразилски.

Традиционална карневалски оброк - свињетина и коктел

Један од најпознатијих јела бразилске кухиње је "фежоада", то јест рагу (чорба) са црним пасуљем и свињетином. Најчешће се сервира уз слатки кромир и наранџу или уз пиринач. Поред пива, пиће које се често пије током карневала је коктел "кајпириња", који се прави од алкохолног пића Кашаса, шећерне репе и лимете.

Параде имају посебно место одржавања

Самбодром је улица дугачка седамсто метара, која је специјално пројектована за одржавање такмичења између школа самбе из целе државе. Дизајнирао ју је познати бразилски архитекта Оскар Нимајер а у публици може бити и до 75 хиљада гледалаца који могу уживати у паради.

Милионски бројеви и рекорди

Карневал у Рију привлачи преко четрдесет милиона људи сваке године. Сваки дан се на улици сакупи око два милиона посетилаца (од којих су петсто хиљада странци), а у просеку се конзумира око десет милиона литара пива за време прослава што чини 80 процената годишње потрошње.

Због величине спектакла, овај карневал се нашао у Гинисовој књизи рекорда и од 2004. године има титулу највећег карневала на свету.

Награде за креативност

Сваке године, многе заједнице из фавела, то јест самба школа широм земље, се такмиче за најбоље конструисан карневалнски пловак (покретна сценографија), костиме и кореографије. Поједини учесници потроше и до четири милиона долара за израду пловка и учешће у паради. Такмичења и перформанси се уживо емитују широм земље.

Блокови за све

Групе уличних забављача се зову блокови и често се одржава више од петсто уличних журки у исто време. Могу бити тематске и јединствене, a смишљене су тако да сваки гост може пронаћи место за себе. Представљају оличење забаве и заједништва које се негује на годишњем карневалу.

image