Магазин

Упоран кашаљ пролази сам од себе, али у одређеним ситуацијама ипак се треба обратити лекару

Многе мучи упорни кашаљ недељама након што су се опоравили од прехладе или грипа и чини се да нема намеру да престане. Ова појава је заправо прилично честа, кажу лекари и обично је последица је јаке упале респираторног система. Колико год деловао напорно, у већини случајева пролази сам од себе.
Упоран кашаљ пролази сам од себе, али у одређеним ситуацијама ипак се треба обратити лекару© @ stockking/freepik

"Прележао сам прехладу, али овај кашаљ траје седмицама" - чујемо често овакве реченице, посебно у последње време. Они који су одболовали вирусе, грип или прехладе сада се суочавају са упорним кашљем који никако да престане. Ова досада која нам не да мира јесте упорна, али није разлог за бригу, наглашавају лекари. После респираторних инфекција, као што је обична прехлада, кашаљ је прилично чест и погађа 11 одсто до 25 одсто одраслих, говоре статистички подаци. 

Како и зашто настаје упорни кашаљ

Постинфективни кашаљ може да се јави након што смо имали инфекцију респираторног тракта узроковане вирусом, као што је обична прехлада. Напорни кашаљ може трајати између три до осам недеља. Упале изазивају отицање дисајних путева, док слуз може иритирати грло и гласне жице. Оба ова фактора доприносе постинфективном кашљу: "Настаје због упале респираторног система, укључујући нос, грло, плућа", каже оториноларинголог Омид Мехдизадех, а пише Хелтлајн.

Како се изборити са упорним кашљем

Када нас "спопадне" досадни кашаљ уобичајени медикаменти које можемо да купимо у апотекама, нам могу помоћи:

"О продуженом кашљу посебно говори од пандемије короне, али обично нема разлога за бригу", каже др Шантел Страчан и додаје: "Можете га сузбити лековима који се тада користе и издају без рецепта или пастилама". Наглашава да нема потребе за антибиотицима, а истражаивања говоре да се кашаљ прође после неког времена и без лекова.

Када треба да се обратимо лекару

Један од начина да се разликује постинфективни кашаљ од нечег озбиљнијег је тај што је сув: "Продуктиван кашаљ, који је повезан са кратким дахом или болом у грудима, захтева посету лекару. Други симптоми који би требало да се провере код лекара су и крв у слузокожи, отежано гутање, бол, грозница, отежано дисање и бучно дисање", каже др Мехдизадех.

Остале "црвене заставице" које могу указивати на проблеме укључују историју поновљене упале плућа или дуготрајног пушења. Такође, кашаљ који траје дуже од осам недеља такође је потенцијални показатељ проблема.

image