Магазин

Који је најздравији прелив за салату, а који треба избегавати

Прелив за салату и нема здраву репутацију и обично додаје пуно калорија у чинију са зеленом салатом, краставцем и паприком. Ипак, и он може да има користи за организам ако одаберемо здраве варијанте са одређеним састојцима и користитимо га умерено.
Који је најздравији прелив за салату, а који треба избегавати© Loren Castillo/pexels

Салату често зачинимо укусним, али и не тако здравим преливима. Популарне дресинге, које можемо да купумо у продавницама, дају "пунији" укус свежем поврћу, али су често обогаћени шећерима, засићеним мастима и натријумом. Ова три састојка појачавају укус, али нису добра за организам и доносе више штете него користи.

"Људи су свесни да треба пазити на со, али не обраћају пажњу на шећере у овим преливима. Ако се на етикетама налази шећер међу прва три састојка, дресинг треба избегавати. Запитајте се, да ли би заиста појели салату по којој је посута кашика шећера", предочава нутрициониста Лиса Јанг.

Зато, стручњаци истичу да је најбоље да сами направимо прелив за салату, јер ће тако сигурно имати бољи укус, биће без конзерванса и са контролисаним састојцима.

Који је најздравији прелив за салату

Класична комбинација сирћета и маслиновог уља добија највише оцене од дијететичара. Нису лоше комбинације са медом и сенфом, преливи са јогуртом, као и они на бази песта и авокада. Свакако да јесу здравија варијанта, али не треба претеривати у количини, наглашавају дијететичари.

Преливе не треба избегавати, али их треба умерено и паметно користити

Масноћа у преливима за салату помаже телу да апсорбује хранљиве материје растворљиве у мастима из поврћа, као што су ликопен у парадајзу и бета-каротен у шаргарепи и још обезбеђује ситост. Ипак, треба посебно водити рачуна о количину коју користимо - препоручљиво је да ставимо две супене кашике прелива на порцију салате. Такође, ако купујемо салату у маркету и са њом "долази" и дресинг није препоручљиво да га целог изручимо, сасвим су довољне мање количине.

Преливи богати разним калоричним сиревима, они на бази мајонеза, или, на пример, слатки дресинзи не би требало да буду наша опција. Дијететичари су јасни и кажу да сви дресинзи који имају доста соли, шећера, масти, конзерванса не треба да се нађу у јеловницима.

image