Магазин

Зелена салата је променила боју и постала розикаста: Да ли то значи да је покварена

Они који су поставили циљ да се ове године хране здравије су вероватно већ укључили зелену салату у свакодневни режим исхране. Међутим, ако чувамо залихе ове хране више од око два дана, често приметимо да се на листовима појављује розе или црвенкаста боја, као и да постају "гњецави" и мекани на додир. Зашто нам зелена салата постаје ружичаста и губи хрскавост и како можемо да је одржимо свежом?
Зелена салата је променила боју и постала розикаста: Да ли то значи да је покварена© Pexels/Daian Gan

Када одлучимо да спремимо салату и приметимо да неки листови нису више потпуно зелени и хрскави, углавном само уклонимо "лоше" делове и конзумирамо оне који су свежији. Али како заиста долази до промене боје листа и зашто неки добију баршунасту и слузаву текстуру? Осим тога, да ли је препоручљиво да наставимо да једемо остатак салате?

"Зелена салата је врло танка и крхка, лако може да се разгради и производи много течности," објашњава за "Хафингтон пост" Тревор Крејг, стручњак за безбедност хране. "Због тога су осетљиве на било коју брсту гужвања и притискања током бербе, паковања и транспорта, па могу да увену, промене боју..."

Зашто салата постаје розе

Розе или црвенкаста боја која се појави на листовима се назива и "рђа", што је нормална карактеристика салате након бербе. Ако се оштети током транспорта или се налази у превише воде, овај процес се може убрзати.

"Након неког времена, салата оксидира и производи полифеноле, то јест биљна једињења која имају бројне добробити по здравље и која је штите од вишка влаге и буђи. Због тога подсећа на рђу, а ову реакцију поспешује и етен који производе друге намирнице које се налазе у фрижидеру.

Иако можда не изгледа баш укусно, није опасна када се конзумира и увек можемо да одсечемо ове делове ако их не желимо. "Докле год је салата још увек хрскава и други листови изгледају добро, безбедно је", рекла је дијетолог Кејти Сабатини.

Зашто листови постану мекани и слузави

Када је околина у којој се налази превише влажна, салата може да потамни, изгуби хрскавост и буде "гњецава". Иако ови листови сами по себи нису опасни, стварају сјајне услове за развој бројних бактерија као што су салмонела и листерија, од којих можемо озбиљно да се разболимо. 

С обзиром да су свакако неукусни, препоручљиво је да не конзумирамо ове листове, како бисмо умањили ризик од тровања храном и појаве симптома као што су грчеви у стомаку, дијареја, повраћање и повишена температура.

Како правилно да чувамо и купујемо салату 

Пре свега, добро је да зелену салату одвојимо од другог поврћа и воћа, да не би била изложена етану које производе. Најбоље је да буде у најхладнијем делу фрижидера, на самом крају фиоке за воће и поврће.

Када купујемо салату у паковању, најбоље је да је избегавамо ако:

  • Приметимо да су листови већ потамнели и омекшали, јер то значи да више није свежа.
  • Ако се на дну паковања накупила вода - у реду је да постоји влага у кеси, али не би требало да буде више од неколико капљица.
  • Ако угледамо буђ или црне тачкице на листовима.

У случају да се у паковању налази само неколико "лоших" листова, то не би требало да представља велики ризик, већ само можемо да их издвојимо од других. Када отворимо паковање и чувамо га у фрижидеру, препоручљиво је да га добро затворимо и осигурамо, како би дуже трајала. 

image