Магазин

Ове намирнице никада не треба стављати у фрижидер

Захваљујући фрижидеру, одређена храна остаје дуже свежа и непокварена. Међутим, постоје намирнице које често одлажемо у овај расхладни уређај, али њима ипак није ту место.
Ове намирнице никада не треба стављати у фрижидер© Fridge/unsplash

После набавке из продавнице, конзерве и тестенине остављамо у висеће кухињске делове, док јаја, млеко, месо, поврће и воће своје место имају у фрижидеру. Неретко ту чувамо скоро сву свежу храну, што није добро - због ниских темература храна "губи" на свом укусу, а и брже пропада.

Стручањаци у домену хране препоручују да следеће намирнице чувамо на кухињском пулту или у остави и да у широком луку избегнемо одлагње у фрижидер.

Парадајз

Када се парадајз изложи хладном ваздуху, долази до промене у укусу и текстури, пише Хаф пост. Ниске темературе утичу на ензим који се налази у овој намирници, који слабо реагује на хладноћу узрокујући "разбијање" ћелијске мембране. Крајњи резултат је кашасти изглед и бљутав укус.

Бобичасто воће

Различита су мишљења где би требало да се чува бобичасто боће. Када се дуже време чувају на собној температури, плесни које се појављују на њима могу убрзати процес кварења. Ни одлагање у фрижидер није баш најбоља идеја јер због ниских темература се губи слатки укус и сочна текстура. Између ове две опције, стручњаци ипак препоручују да их чувамо на собној температури и конзумирамо у року од 3 дана.

Чили сос

Овај додатак исхрани најчешће има сирће које не дозвољава тако лако бактеријама да се појаве у боци, те није неопходно да буде у фрижидеру. Чува се на собној темературу јер само тако укус чилија се неће променити.

Авокадо

Неоспорно је једна од најзахтевнијих кухињских намирница за чување. Авокадо би требало да чувамо у фрижидеру тек када је зрео, непосредно пре него што намеравамо да га једемо. Ако, пак, тежимо да од њега направимо кремасти намаз, требало би га оставити неколико дана на собној температури - по могућности ван директне сунчеве светлости.

Шампањац

Наравно да шампањац треба послужити хладан, али његово складиште може варирати у зависности од тога када планирамо да га попијемо. Када отворимо флашу, у реду је да га чувамо на хладном месту до 4 дана. Међутим, у осталим околностима када се чува у фрижидеру, плута би се могла осушити и тако би се покварили жељени мехурићи.

Уместо тога, можемо га одложити у хладном и мрачном окружењу, тачније у условима који су обично у подрумима винских кућа.

image