Магазин

Подизање тешких тегова ублажaвa остеопорозу, ево када треба почети са вежбањем

Деценијама је конвенционални савет за људе са остеопорозом био да се баве лакшим вежбама, као што су шетње, пилатес или јога. Ипак, испитивања показују да дизање тешких тегова може итекако оснажити кости и повећати њихову густину, само што тренинг мора да буде уз надзор стручњака.
Подизање тешких тегова ублажaвa остеопорозу, ево када треба почети са вежбањем© freepik

Остеопороза је поремећај губитка коштане масе, често се јавља код жена после менопаузе и може узроковати фрактуре. Другим речима, кости губе снагу и склоније су ломљењу. Обично се поред терапије коју препише лекар, препоручује и вежбање, које подразумева лаганије тренинге:

"Приоритет су биле вежбе равнотеже и стабилности, са фокусом на спречавање падова. Али таква вежба не гради кост", каже Белинда Бек, професорка на Грифит универзитету.

У стручној литератури се наводи да редовно одржавање физичке активности може стабилизовати минералну густину костију. Ипак, доктори примећују да особе које пате од остеопорозе су често уплашене да вежбају јер су у страху да нешто да поломе: "Престају да буду активни, плаше се да подигну своје унуке, не смеју да обрађују своје баште", примећује Белинда.

Дизање тешких тегова је и за жене средњих година

И код мушкараца и код жена, густина костију опада за око 1 проценат годишње након 35. године, али у менопаузи опада за око 10 процената у кратком временском периоду за жене. Губитак коштане масе почиње рано, а постоји неколико фактора који су повезани са појавом остеопорозе. Такође, начин живота је веома важан и значајно утиче на остеопорозу.

"У идеалном случају, требало би да почнете да тренирате са теговима у својим тридесетим тако да можете извући максимум што се тиче саме густине костију", предлаже др Клаудија Тамас.

Лекари објашњавају да док старимо, кост реагује на вежбање, а основни принципи изградње костију су исти током целог живота: "Кости се савијају када их оптеретите, а лагане вежбе их не савијају много, док веће тежине то чине. То је, зато што, иако кост изгледа чврсто, она садржи мале рупе које су повезане каналима. Када се кост савија, течност у каналима се помера са сабијене на другу страну и 'гура' остеоцит, сензора стреса, и покреће их. Ово шаље сигнал остеобластима да изграде густину", појашњава Бек, а пише Нашонал Џиографик.

Увек је право време за вежбање

Одлична вест је да скоро свако, у било којој фази живота, може да "изгради" кост кроз програме дизања тегова. Треба само да будемо свесни да је ово је интензиван, дугорочни план вежбања који се ради уз надзор. Изазов је најчешће у самом приступу вежбама, како се оне раде и како да их одрадимо безбедно, наглашавају доктори и истичу да не би сви могли физички да заврше вежбе. Напомињу да остеропороза не зависи само од година: "Губитак костију није узрокован само годинама, већ било чим што узрокује хроничну упалу, као и болестима јетре, болести бубрега, трансплантацијом органа и лековима као што су стероиди", каже др Кендел Мозли.

Како је текла студија

Пре више од деценију, професорка Бек је регрутовала је 101 особу старију од 65 година са ниском до веома ниском коштаном масом. Скоро половина испитаника је имала дијагнозу остеопорозе. Једна група је радила вежбе ниског интензитета под надзором (протокол који тренутно препоручује већина лекара); друга група је радила теже, надгледано дизање тегова. Резултати су показали да су они у групи за дизање тешких тегова имали значајно повећање густине костију у кичми, док су учесници програма ниског интензитета наставили да губе густину кост.

Резултат студије је говорио да подизање тешких тегова смањује ризик од пада и утиче на изградњу густине кичмене кости. Касније је било још студија на ову тему које су показивале сличан исход. 

image