Магазин

Жене имају већу корист од вежбања него мушкарци, кажу научници

Након упоређивања здравствених добробити које вежбање доноси за жене и мушкарце, научници су открили да редовни тренинзи могу да имају више позитивног утицаја на здравље жена, него на здравље мушкараца. Али зашто је то тако? Аутори сматрају да одговор лежи у биологији.
Жене имају већу корист од вежбања него мушкарци, кажу научници© Pexels/Kampus Production

Откривено је да жене које редовно вежбају имају 24 одсто мањи ризик од смрти (из било ког разлога) у поређењу са женама које не вежбају, док је код мушкараца овај број био мањи - око 15 одсто, према студији у журналу "Journal of the American College of Cardiology".

Резултати су такође показали да су жене које вежбају имале 36 одсто смањен ризик од фаталних срчаних удара, можданог удара или других кардиоваскуларних догађаја, док је код мушкараца тај ризик био смањен за 14 одсто.

Дакле, научници верују да редовно вежбање може да пружи значајније здравствене користи за жене, али питање је: Зашто?

Иако за сада нису донети никакви закључци, истраживачи имају теорију: Мушка тела се анатомски и физиолошки разликују од женских тела, при чему мушкарци обично имају већи капацитет плућа, већа срца, већу телесну масу и већи удео брзих мишићних влакана од жена, наводи се у студији.

Ако би мушкарац и жена радили исте вежбе, жене би теоретски имале веће респираторне и метаболичке захтеве, а морале би и да користе много више снаге како би успеле да изведу исте покрете као мушкарци.

Једноставно речено, женама је углавном изазовније да изводе исте вежбе као и мушкарци, тако да тело мора да буде више ангажовано. Теоретски, што је већи напор уложен у вежби, то су веће користи за здравље.

Забележено је и да су жене постигле сличне или веће користи од мушкараца чак и када би вежбе краће трајале. Током аеробних вежби умереног интензитета, жене су испуниле свој параметар смањеног ризика од 18 одсто за половину времена од оног које је било потребно мушкарцима, преноси "Јаху лајф".

Ипак, важно је напоменути да, без обзира на искуство, препоручено је да било која врста физичке активности буде део свакодневне рутине за и за жене и за мушкарце. У студији је примећено да је мање од половине мушкараца и жена који су били део истраживања испунило стандард за недељне аеробне вежбе и вежбе снаге. Код жена је посебно забележено да су имале много мање уложеног времена у фитнес, тако да аутори студије наглашавају да је веома важно да се посвете вежбању. 

Познато је да тренинг доноси бенефите и за мушкарце и за жене, али аутори додају да је вежбање само "један део слагалице", јер постоје и друге промене у стилу живота које могу знатно да побољшају човеково здравствено стање, као што су адекватан режим исхране, квалитетан сан, престанак пушења... 

image