Магазин

Која половна возила су најчешће на мети лопова, а која највише ударана

Број половних аутомобила расте из године у годину, а заједно са њим и број провера на популарној платформи КарВертикал. Шта је то обележило 2023. годину када је тржиште половних возила у питању и који су се модели издвојили по броју незгода, малверзација, крађа, али и броју провера на платформи?
Која половна возила су најчешће на мети лопова, а која највише ударана© Canva / Minerva Studio

Куповина половног аутомобила у великом број случајева је попут куповине мачке у џаку - никада не можете бити сто посто сигурни колико је пута учествовао у саобраћајној незгоди, да ли му је враћана километража или је можда краден. Срећом, захваљујући статистичким подацима платформе КарВертикал прикупљеним у 26 земаља, може се стећи за нијансу јаснија слика о одређеним моделима возила.

Половина BMW возила је учествовало у незгоди и било оштећено

Како се наводи на платформи КарВертикал, скоро 40 процената половних возила која су у систему су у прошлости имала одређена оштећења. Највећи број саобраћајних незгода са материјалном штетом имали су власници возила марке BMW - невероватних 48,4 процената од укупног броја аутомобила.

Одмах за њима су и власници Аудија - чак 43,9 посто њихови четвороточкаша је имало оштећења приликом вожње или паркирања. Аутомобили марке Шкода нашли су се на трећем месту са 43,7 посто оштећених возила, док су ТОП 5 у овој неславној категорији затворила возила марке Дачија и Лексус.

Немачка возила најчешће на мети лопова

Сваке године се широм света украде велики број возила, а тек мали проценат њих се поново нађе у продаји "у комаду". Већина украдених аутомобила се расклопи у делове већ у наредних 24 часа, па је улажење у траг лоповима готово немогуће. Али, које су то марке аутомобила лоповима најпривлачније за крађу? Статистика каже да су то возила немачких произвођача стара између 5 и 7 година.

И овде су аутомобили марке BMW на првом месту са 17,7 посто од укупног броја крађа. Власници ових модела дефинитивно имају најмање среће. Ништа више немају ни возачи Мерцедеса - њихова возила су на другом месту по броју крађа са 15,3 посто. Аутомобили марке Ауди такође привлаче лопове, а ова возила чине 12 процената свих украдених возила.

Километража враћена на 7,5 посто аутомобила

Од свих "половњака" провераваних на КарВертикал платформи, чак 7,5 процената њих имало је враћену километражу. Другим речима, сваки дванаести аутомобил је прешао много више него што му се приказује на километар-сату. Запањујућа статистика, али - тако је како је. Укупно је на половним аутомобилима враћено невероватних 7,7 милијарди километара! Поређења ради, то је скоро 50 посто више него удаљеност између Земље и планете-патуљка Плутона.

Возила марке Рено су, према статистици, најчешће била подвргавана овој малверзацији, па су он

а и најризичнија за куповину. На другом месту су аутомобили произвођача Порше, док су Опел модели и возила марке Алфа Ромео и Ленд Ровер Ренџ Ровер на четвром и петом месту. Када је реч о враћању километраже, она се најчешће вршила на возилима произведеним 1995. године.

Купци BMW возила су најопрезнији

Ослањајући се на то да су возила марке BMW најчешће бивала оштећена или крадена, не изненађује ни податак да су купци ових аутомобила најопрезнији приликом избора будућег четвороточкаша. Сваки седми аутомобил који је проверен на КарВертикал платформи припадао је управо овом произвођачу. На другом месту по броју провера нашли су се аутомобили Фолксвагена, а следе Ауди, Мерцедес и Форд.

image