Магазин

Да ли је у маузолеју Лењина у Москви заиста он сахрањен или тамо лежи само воштана лутка

Маузолеј Владимира Лењина у Москви је једна од највећих туристичких атракција руске престонице. Али, да ли се у кристалном ковчегу заиста налази тело једног од најпознатијих руских револуционара или је то само добро одрађена лутка?
Да ли је у маузолеју Лењина у Москви заиста он сахрањен или тамо лежи само воштана лутка© Wikimedia Commons / Staron. Собственная работа, CC BY-SA 3.0

Пре тачно једног века, 1924. године, вожд пролетаријата, Владимир Иљич Лењин напустио је овај свет. Од тада па све до данас, питање његових посмртних остатака мучи многе - да ли је он сахрањен у маузолеју који се налази на самом Црвеном тргу или је ипак свој мир пронашао на неком другом месту?

Ко је донео одлуку да се тело Лењина смести у маузолеј

За живота, Владимир Лењин није могао ни претпоставити да ће након смрти бити балзамован. Ипак, бољшевици су донели одлуку да се вожд не сахрањује на традиционалан начин, већ изложи у маузолеју. Овом решењу нарочито се противила Лењинова супруга, Надежда Крупскаја, која се сматрала да то није крај какав он заслужује.

Одлука да се Лењин "сахрани" у маузолеју донета је како би се народу доказало да је наука веома напредовала и да ништа није немогуће, па чак ни сачувати Лењина за генерације које долазе. Други разлог за овакву одлуку било је и пружање могућности становницима СССР да виде Лењина макар након његове смрти, ако већ нису имали прилику док је био жив.

Ко је и због чега вукао Лењина за нос

Убрзо након излагања тела у маузолеју појавиле су се спекулације да се у кристалном саркофагу не налазе посмртни остаци револуционара, већ да је то само вешто направљена воштана лутка. Властима се ове гласине нимало нису допале. Како би се развејали митови да је у питању превара, партијско руководство је позвало представнике западних медија у маузолеј.

Амерички новинар Луис Фишер је своју посету маузолеју описао до детаља. Тада је навео да је пред њим Борис Збарскиј, човек одговоран за балзамовање тела, отворио херметички затворен саркофаг.

"Ухватио је Лењина за нос и почео да окреће главу у једну, па у другу страну", наводно је писало у Фишеровом извештају. Оваква "презентација" је на неко време стишала гласине око Лењиновог тела.

Маузолеј Лењина је данас једна од московских знаменитости

Међутим, након распада СССР поново су се појавиле спекулације да тело које је изложено у маузолеју не припада Лењину, односно да је у питању копија. Гласине су се прошириле брзином светлости - толико, да је чак водећи експерт лабораторије, који се бави одржавањем тела у маузолеју, морао да на њих одговори. "Тело Лењина у маузолеју је право, налази се у одличној форми и нема потребе за његовим копијама", навео је Јуриј Ромаков. 

Иако је од смрти Владимира Иљича Лењина прошло пуних 100 година, његово тело се и даље налази у маузолеју на Црвеном тргу. Неки маузолеј сматрају меморијалним местом које симболизује совјетску државу и епоху, други су мишљења да би Лењинови посмртни остаци ипак требало да буду традиционално сахрањени на породичном гробљу. Било како било, ово место је и даље једна од главних знаменитости руске престонице испред које се протежу километарски редови.

image