Русија

"Ех, да вам је Стаљин данас жив"! Како Руси данас гледају на Стаљина

Јосиф Стаљин је једна од најспорнијих личности у историји. За једне је он победник и велики државник, за друге - тиран. Међутим, иако се око бившег вође СССР-а и даље води велика расправа, он стално заузима водећа места у свим анкетама о најбитнијим историјским личностима
"Ех, да вам је Стаљин данас жив"! Како Руси данас гледају на Стаљинаwww.globallookpress.com © Scherl

Јосиф Стаљин је једна од најспорнијих личности како у руској тако и светској историји. За једне он је победник и неоспорно велики државник, за друге - тиранин. Међутим, иако се око лика и дела бившег вође СССР-а и даље води расправа, у анкетама о најбитнијим историјским личностима он несумњиво заузима највиша места.

Данас се навршава 145 година од рођења Стаљина и без обзира како се према њему односили, његово име је у историји уписано великим словима.

Јосиф Челични

Стаљин је рођен је у Горију (данашња Грузија), у Тифлиској губернији Руске царевине 18. децембра 1878. године. Право име му је Јосиф Висарионович Џугашвили, а надимак "Стаљин" (од руске речи "стаљ" - челик) почео је да користи 1912.

Своју политичку делатност започео је са 20 година када постаје члан Руске социјалдемократске радничке партије (РСДРП). Бољшевицима се прикључио 1903, а 1912. године по иницијативи Владимира Лењина почео је да учествује у раду Централног комитета РСДРП, који ће постати познатији као ЦК Комунистичке партије Совјетског Савеза (ЦК КПСС).

Већ крајем 20-их година прошлог века држао је државну власт у својим рукама. Под његовим руководством долази до радикалних промена у Совјетском Савезу: спровођење индустријализације, колективизације, стварање "социјалистичке" културе и, као резултат, изградња социјализма. Тада је у СССР-у био створен и "култ личности" Стаљина. Никита Хрушчов, тада будући лидер СССР-а 1956. године наступиће на 20. конгресу КПСС са извештајем "О култу личности и његовим последицама" после чега улога Стаљина у животу Совјетског Савеза почиње да спламсава.

"Најтеже" дане лик Стаљина, као све што је везано за СССР, доживљава након распада Совјетског Савеза с доласком новог, "демократског" таласа који се угледао на Запад и презирао све источно, укључујући и бивше лидере земље. Деведесетих година прошлог века почиње да се формира негативна слика СССР-а, а поготово Стаљина који је био представљен као тиранин који је "убио пола становништва у логорима".

Иако Јосиф Џугашвили није био цвећка, за већину дела и говора које му приписују или нема доказа или је доказано да је реч о неистини. Пропаганда антистаљинизма у новије време међу младима у Русији такође постоји. Популарност добија израз: "Што је млађи блогер, то је горе живео за време Стаљина".

Међутим, последњих неколико година ситуација се мења пре свега захваљујући изменама у образовању. Утицај западних земаља на лекције у уџбеницима, њихова улога у издавању уџбеника и самим тим формирања негативног односа према руској историји сведена је на минимум. Русија је почела више пажње да посвећује лекцијама о својој богатој историји и на који начин се она презентује младим нараштајима. На тај начин, и без мешања страних сила, становништво треба само да оцени делатност својих историјских личности.

Још један од доказа величине совјетског вође је и израз у народу "Сталина на вас нет" (Ех, да вам је Стаљин жив), који Руси често користе када нешто не иде како треба.

Колико је заита популаран Стаљин?

Иако ће народ Русије тешко икада доћи до консензуса око лика и дела Јосифа Џугашвилија, постоји прегршт разлога који га сврставају међу најпопуларније личности у историји Русије.

Током владавине Стаљина СССР је победио у Другом светском рату, добио место у новоформираном Савету безбедности УН, добио нуклеарно наоружање које је омогућило Москви да постане светска сила, док се економија вратила на предратни ниво за само десет година, иако лично Стаљин то није доживео. Управо су то главни разлози због којих он улива поверење већини грађана Русије.

Према истраживању невладине истраживачке организације "Левада центар" из 2017. Године под називом "Најистакнутији људи свих времена", Јосиф Стаљин је убедљиво први са 38% гласова, док су друго место поделили Владимир Путин и Александар Пушкин са 34% гласова.

Иста организација је спровела истраживање јавног мњења 2019. године, питавши грађане колико Руса одобрава Стаљина. Анкета је показала да је укупан ниво позитивног става према совјетском лидеру достигао максимум: сваки други учесник анкете (51%) изјавио је да се диви Стаљину, поштује га или саосећа са њим. Најзначајније пораст (за 12%) уочен је код појма "поштовања" – које према Стаљину дели 41% испитаника. Удео оних који имају негативан став према Стаљину, доживљавају иритацију, страх или гађење, је три пута мањи и износи 14%.

Сверуски центар за проучавање јавног мњења је 2022. године представио податке истраживања које је наручио Сверуски пројекат "Много народности – једна домовина" о културним симболима Русије и доприносу земље светској култури и науци. У категорији "Симболи Русије" прва три места су заузели Александар Пушкин (21% гласова), Петар I (20%) и Јосиф Стаљин (17%).

image