Магазин

Нијансе су у питању: Које боје би требало да носите на разговору за посао

Знамо да су црна, бела, беж и сива класичне комбинације боја, које другима говоре да смо озбиљни и професионални. Међутим, да би разговор за посао прошао како треба, можемо да се ослонимо и на друге нијансе, посебно ако желимо да покажемо одређене особине које ће нам донети предност у односу на друге кандидате. Којим бојама можемо да покажемо да смо, самоуверени, опуштени и спремни за сарадњу?
Нијансе су у питању: Које боје би требало да носите на разговору за посао© Freepik/senivpetro

Свако од нас има омиљене боје које радо носи или одевну комбинацију која нам улива самопоуздање. Ипак, када бирамо одевну комбинацију за интервју за посао, често се нађемо у дилеми: Да ли желим да импресионирам, да оставим јак утисак, или да будем свој и носим оно што највише волим? Срећом, у једној комбинацији можемо постићи све, а не морамо се ослањати искључиво на неутралне нијансе.

Стручњаци за боје су поделили које су најпопуларније опције за ношење на интервјуу за посао, како би разговор био успешан.

Розе боја умирује

Ружичаста боја може да опусти атмосферу и умири нас. Исто тако, може да има утешно дејство и на саговорника. Да би се добио жељени ефекат, боље је да избегавамо интензивне розе нијансе, већ да се ослонимо на светлу, пастелну ружичасту.

"Уместо разигране ружичасте, препоручујем нежну ружичасту, која показује да је са вама лако сарађивати", рекла је за "Бизнис инсајдер" стручњак за боје Ејми Вокс.

Плава за поверење

Многе анкете су показале да послодавци најпозитивније реагују када кандидати носе плаву боју на интервјуу за посао. Према стручњацима, плава изазива осећај поузданости. Светле нијансе су умирујуће, док тамне нијансе, попут класичне тегет, могу бити знак самопоуздања и стабилности, што улива поверење.

Ипак, добро је напоменути да тамно плаве боје можда нису најбољи избор за тражење посла у креативној индустрији, јер могу да делују исувише конзервативно.

Нијансе љубичасте и међуљудски односи

Ако желите да изразите отвореност према духовности или грађењу дубоких међуљудских односа, љубичаста може да буде најбоља опција, према савету стручњака за боју.

Ношење нијанси из спектра љубичасте може бити корисно ако се пријављујете за посао било које врсте терапеута, у јога студију или сличном, опуштајућем окружењу. Љубичаста је такође добар избор за тражење посла у креативној индустрији.

Зелена за мир 

Тамно зелена може бити веома добра боја за ношење на разговор за посао. Ова класична боја означава стабилност и особу која добро ради са другима. С обзиром да зелена асоцира на природу, може имати опуштајући ефекат.

Светле и јарке нијансе зелене можда нису најбољи избор, јер могу да делују исувише енергично и младолико, што се везује са недостатком искуства, тако да је најбоље држати се тамнијих тонова.

Браон и стабилност

Браон боја изражава топлину и стабилност, што је пожељно на сваком радном месту. Иако је често потцењена боја, јер некима делује "досадно", заправо може да говори да сте неко ко не учествује у конфликтима, расправама, ко је спреман да поштује правила и сарађује.

С друге стране, браон такође може да делује старомодно, тако да би требало размислити да ли је то карактеристика која би била од помоћи за добијање посла. У случају да није, браон боја може бити одабрана за аксесоаре.

Црвена за самопоуздање

Црвена представља самопоуздање, моћ, снагу и страст, објашњава Воск. За оне који су енергични и екстровертни, ово може да буде сјајан избор који ће показати да сте спремни за сарадњу и да сте самоуверени.

Међутим, у неким ситуацијама, црвена може да буде исувише упадљива. Због тога, уместо јарко црвеног одела, можда је боље да то буде црвени детаљ, попут кравате или торбе, који неће превише одвлачити пажњу и потенцијлано оставити погрешан утисак.

Не желите да делујете превише агресивно, јер црвена може бити моћнија од комбинације других боја, додају стручњаци.

Жута и радост

Жута је боја која одмах западне за око, тако да је добра ако желите да привучете пажњу. На овај начин показујете да имате ентузијазма, да сте расположени и комуникативни. 

Исто као код црвене, препоручљиво је да жута не буде доминантна у комбинацији, како не би деловала превише разиграно (осим ако није у питању креативни посао).

image
VV inauguration
banner