Магазин

Кефир - извор здравља који јача кости и штити од вируса

Кефир је ферментисан напитак богат пробиотицима, киселог је укуса и кремасте конзистенције. Има велике здравствене користи - побољшава рад црева, утиче позитивно на шећер у крви и смањује упале.
Кефир - извор здравља који јача кости и штити од вируса© @ chandlervid85/freepik

Бели освежавајући напитак, кефир, спада у категорију супер хране. Веома је корисна намирница, јер садржи добре бактерије, калцијум, магнезијум, беланчевине, витамин Д, те је веома важан за организам и целокупно здравље.

Кефир садржи различите сојеве живих бактерија, што га чини богатим и разноврсним извором пробиотика. Неке од потенцијалних предности пробиотика укључују способност да мењају састав бактерија у цревима, побољшавају функцију цревне баријере, утичу на варење и помажу у производњи кратколанчаних масних киселина. Овај напитак помаже у модификацији микробног састава црева и утиче на подизање имунитета, говоре бројне студије.

Контролише шећер у крви, побољшава ментално здравље

Конзумирање кефира утиче на контролу нивоа шећера у крви, посебно код људи са дијабетесом типа 2. Конзумирање једне шоље кефира дневно смањује ниво глукозе у крви, резултати су мале студије из 2019. године. Овај напитак заједно са исхраном богатом влакнима, може да уравнотежи микробиом и утиче на смањење ризика и симптома анксиозности и депресије: "Позитивно се одражава на памћење и умањује ризик од неуролошких болести, захваљујући својој способности да смањи упалу", наглашава дијететичарка Каролајн Марголис.

Јача кости, штити од вируса

Овај млечни производ садржи калцијум, витамин Д и фосфор и поможе у изградњи и одржавању јаких костију. Такође, његова антивирусна својства ангажују имунолошки систем да се бори против вирусних инфекција. Истраживања које испитују ефекте кефира на имуни систем откривају да подстиче производњу имуних ћелија које могу да потисну активност вируса, пише Форбс Хелт.

Ко треба да избегава кефир

Не постоји неки велики ризик од конзумирања кефира, наглашавају дијететичари. У неким случајевима може да изазиве надимање или дијареју, али су проблеми обично привремени:
"Традиционални кефир је обично на бази млека, тако да свако ко има алергију на млеко треба да избегава кефир", каже нутрициониста Меган Маисано. Међутим, већина људи са нетолеранцијом на лактозу може толерисати млечни кефир јер је углавном са ниским садржајем лактозе или без лактозе, додаје. 

image