Магазин

Ово су најздравије рибe за јело, према мишљењу нутрициониста

Риба је одличан извор протеина и такође садржи разне хранљиве материје као што су омега-3 масне киселине, гвожђе и цинк, што је чини важном компонентом здраве исхране. Требало би да буде чешће у нашим јеловицима, јер има велике користи за целокупни организам - смањује ризик од срчаних болести и можданог удара, побољшава здравље очију и убрзава метаболизам. Ипак, у мору риба, која је најздравија?
Ово су најздравије рибe за јело, према мишљењу нутрициониста© @ timolina/freepik

Сви се трудимо да једемо рибу што је више могуће. На нашим трпезама у време поста се сервира ослић или шаран, а тада су јеловници чешће обогађени и конзервираном рибом -  туњевином и сардинама. Доктори напомињу да рибу треба конзумирати бар два пута недељно јер садржи много есенцијалних витамина и минерала, као што су витамини А и Д, калцијум, јод, гвожђе и селен који су корисни за тело и здравље.

Сардине, скуша, инћуни, лосос и харинге се сматрају најздравијим рибама, према мишљењу многих нутрициониста. Најкорсиније рибе за јело су оне које имају пуно хранљивих материја, а садрже мало или нимало живе, истичу.

У наставку прочитаје зашто нутриционисти сматрају да су баш ове рибе најздравије.

Сардине

Једне су од најздравијих риба за јело јер су веома богате омега-3 киселинама: "Сардине се једу са костима, тако да имају калцијума, а пошто су тако мале, нису имале прилику да жива доспе у њих. При томе су веома повољне", појашњава Кимбели Гомер, нутрициониста.

Скуша

Као масна риба, скуша је добар извор витамина Д и омега-3 масти, битних компоненти за наше тело. Важно је како је спремамо, те је најбоље да је печемо у фолији са белим луком и лимуном.

Инћуни

Још једна врста масне рибе која је богата омега-3 масним киселинама. Обезбеђују велике количине калцијума, фосфора и калијума.

Лосос

Популарна масна риба, лосос је препун хранљивих материја укључујући протеине, калијум, витамине Д, Е, Б. Конзервирани лосос садржи кости, што је додатни извор калцијума и фосфора.

Харинге

Такође, још једна масна риба која је одличан извор витамина Д, селена и витамина Б12, неопходног за здравље централног нервног система и за стварање белих и црвених крвних зрнаца и тромбоцита. "Предност харинге је у томе што је то дивља уловљена риба, дакле није узгајана", истиче нутрициониста.

Пастрмка

Има висок садржај омега-3 и добар извор витамина Д, као и калијума и фосфора. Пржена пастрмка има већи ниво масти и угљених хидрата и мање протеина него када се пече на роштиљу или на пари.

Туна

Иако није масна риба, туна је ипак здрав избор захваљујући омега-3 масним киселинама, јоду и таурину, аминокиселини која доприноси ћелијској структури, контролише крварење, смањује крвни притисак, пише Форбс Хелт.

Како изабрати рибу

Стручњаци предлажу да избор увек буде на уловљене рибе у односу на рибу узгојену у рибњацима: "Не само да рибе узгајане на фармама имају мање хранљивих материја од дивљих уловљених, већ могу имати паразите и болести због услова гајења. Штавише, квалитет воде у којој се узгаја риба обично је лош", каже нутрициониста. Када бирамо између свеже и смрзнуте рибе, постоји "веома мала или никаква разлика у исхрани" каже Гомер. Најкорисније је да се једе печена или пржена.

"Уопштено говорећи, што је мање додатих масноћа, то је здравија, јер већ има толико укуса и нису јој потребни додаци", наглашава Гомер. Она посебно упозорава да не кувамо рибу користећи уља семенки, јер у комбинацији са рибом могу шкодити цревима, али и срцу.

Доктори напомињу да је риба генерално безбедна за јело, али је никако не смеју да једу особе које су алергичне на њу. Контаминација живом је уобичајена брига када се једе риба - веће, старије рибе имају тенденцију да садрже више живе, због чега се би требало да их избегавамо.

image