Магазин

Пет финансијских "црвених заставица" које могу представити проблем у емотивној вези

Да ли је новац табу тема коју партнер избегава? Да ли је прекомерно трошење његова највећа мана а ми преузимамо финансијски терет у вези? Разговор о финансијама није толико романтична активност, али је врло неопходна, посебно ако верујемо да је наш емотивни однос озбиљан и ако желимо да има здраву будућност. Да бисмо били сигурни да градимо стабилан живот са партнером, морамо обратити пажњу на улогу коју новац има у нашој вези, а следећих пет "црвених заставица" могу бити добар показатељ.
Пет финансијских "црвених заставица" које могу представити проблем у емотивној вези© Canva/89Stocker

За финансијску стабилност, важно је да одаберемо добру каријеру, али оно што такође има велики утицај на наше финансије је и избор партнера. Осим што нам љубавник пружа подршку и усрећује нас, његово присуство у нашем животу може да будео врло добра (или лоша) ствар за наше финансије.

Особа са којом делимо живот и са којом планирамо будућност одређује начин на који трошимо, штедимо, улажемо новац. Да бисмо били сигурни да новац неће бити проблем у емоционалном односу, морамо да обратимо пажњу на неколико финансијских "црвених заставица":

Избегава разговор

Прва "црвена заставица" је уједно и највећа: Ако са партнером не можемо да причамо о новцу, вероватно нас касније чека цео сет конфликта и компликација. "Недавна анкета је показала да би људи радије причали о менталним болестима, зависности од дрога, политици, раси, сексу и религији него о новцу", преноси портал "Inc.com".

"Али постоји велика разлика између осећаја нелагодности када је у питању разговор о новцу и потпуног избегавања разговора. Партнер који одбија да прича о новцу може то да ради из више разлога, али сви они остављају простор за бригу".

Немогућност или неспремност да се говори о новцу треба да буде знак упозорења. Ако партнер није спреман да озбиљно разговара о новцу, то онда доводи заједничку будућност и међусобно поверење у питање.

Различити финансијски циљеви

Тешко је да ће се двоје људи потпуно ускладити када је у питању било шта (колико год се волели), а то укључујује и финансијске циљеве. Повремене разлике у приоритетима или спорна куповина нису разлог за узбуну.

Али ако замишљамо две потпуно различите будућности, толико да се можда чак и понашамо као да планирамо два потпуно другачија живота, то би требало да буде знак да је време да сагледамо ситуацију и позабавимо се овим разликама, да не би касније представљале проблем.

На пример, ако је једна особа у вези много више укључена у штедњу за путовања, кућу, венчање, (без претходног договора) то може бити знак да са партнером нисмо усклађени.

Манипулација

Ако наш партнер користи новац да нас осрамоти, или ако стекнемо утисак да нас искоришћава због нашег новца, то је знак да постоје дубоке мане у нашем односу. Новац не би требало да буде алат за манипулацију и сваљивање кривице, посебно не од стране наше "друге половине".

Партнер је неодговоран

Сигурно је да ће бити трошкова који можда нису главни приоритет (на пример, алати за личне хобије, колекционарски предмети...), али када партнер троши исувише импулсивно, толико да то постаје проблематично и неодрживо, онда је време за озбиљан разговор. Ово је показатељ незрелости, али исто може бити и знак да се партнер можда суочава са другом врстом личног проблема, који се испољава путем неодговорне куповине и трошења.

"Финансијско неверство"

Ако смо са партнером разговарали о новцу и договорили се о неким основним правилима или циљевима, то је добар знак, али само ако су обе стране отворене и искрене.

Када једна особа у пару крије важне финансијске информације, као што су дугови, или велика куповина, то се може назвати "финансијским неверством", што је још једна велика "црвена заставица", односно знак упозорења. То значи да партнер није заинтересован за заједничку будућност или једноставно није особа од поверења.

image