Магазин

Ово није љубав: Шест "романтичних" поступака на које треба обратити пажњу

Када говоримо о "црвеним заставицама" на почетку емотивног односа, најчешће се оне односе на очигледне, упадљиве проблеме попут психичког и физичког насиља, неверстава и непоштовања. Ипак, ово нису једини симптоми који могу сигнализирати о потенцијалним проблемима - понекада баш они поступци које тумачимо као брижност или романтику представљају "црвене заставице" које могу указивати на будући крах.
Ово није љубав: Шест "романтичних" поступака на које треба обратити пажњу© Canva / ADDRicky

Почетак емотивног односа готово увек испраћен је "лептирићима у стомаку", а током овог узбудљивог периода сви квалитети нашег партнера чине се још израженијим, као да свет посматрамо кроз розе наочаре. Ипак, замка је управо у томе што многе "црвене заставице" промакну, или их ми, полетни и заљубљени, доживимо у потпуно другачијем контексту, ни не слутећи да се иза "романтичних" поступака крију посесивност, жеља за контролом партнера, па чак и патолошка љубомора која као резултат може имати веома озбиљне последице. Које су то "црвене заставице" на које је неопходно обратити пажњу и сагледати их и из друге перспективе?

Страсна признања о љубави и "слатки" надимци

Многима од нас ласкају љубавна признања и неки посебни, симпатични надимци. Ипак, за показивање осећања на овакав начин потребно је да прође време, а двоје људи се упознају. Уколико вас на првом састанку, или већ након пар дана партнер назива "слатким" надимцима попут "Бубице", "Душо", "Љубави" и слично, можда треба да се запитате колико још таквих Бубица и Љубави има поред вас.

Једнако чудно и неприродно звуче и изјаве љубави од човека са којим сте тек упловили у емотивни однос. Звучи сурово, али веома вероватно особа преко пута вас није свесна "тежине" таквих изјава, као ни правог значења и суштине љубави, а вас доживљава као лакомислену и наивну особу.

Бесконачне преписке преко "месинџера"

Свакоме од нас пријају мали знаци пажње током дана, једноставно "Јави се кад стигнеш кући" или "Шта радиш?", али где је граница када дописивање прераста у напорне, непрекидне преписке о најситнијим детаљима? Поруке типа "Када си јела", "Шта си обукла за посао", "Где ћете сести на пиће" или "Ко ти је тај колега" можда некоме и јесу симпатичне, али неретко указују на несигурност партнера, његову жељу за контролом и патолошку посесивност. Са друге стране ту је и питање: зар је могуће да неко има толико слободног времена да цео дан проведе "на телефону"?

Тема брака и деце на почетку партнерског односа

Ух, колико свеобухватна тема! Са једне стране, разумевање начина на који наш партнер (или будући партнер) види будућност односа игра велику улогу у грађењу заједнице, док са друге стране, покретање оваквих тема апсолутно није умесно на самом почетку односа. Замислите само момка који после прве проведене вечери каже "Ја ћу тебе да женим" или "Желим децу у наредних годину дана" - па, зар се породица и потомство праве "преко ноћи", са особом коју једва да и познајете? Сетите се оне старе српске пословице "Док са неким не поједете џак соли, не знате какав је човек" - не каже се то тек тако!

Све "пршти" од љубави на друштвеним мрежама

Промена "статуса" на друштвеним мрежама из "слободан" у "у вези" већ након првог састанка или пољупца, коментарисање сваке објаве, промена профилне слике и бесомучно објављивање "романтичних" цитата и слика готово увек су симптоми не само незрелог и неадекватног доживљавања односа, већ и потенцијалне посесивности и жеље за контролом партнера. Штавише, овако понашање може указивати на класично "обележавање територије" - да сви виде да је друга страна заузета и да љубав цвета.

"Стапање у једно" са партнером

Замислите следећу ситуацију: упознајете се са момком који има свој посао, своје пријатеље, своје навике и хобије, али, чим упознаје вас, почиње да сву своју пажњу усмерава искључиво на вас и ваш однос. Сада сте његов главни и једини објекат пажње ви, а то исто захтева и од вас - да свој живот пре односа оставите по страни и "живите и дишете" само вашом везом. Са једне стране, за поједине овако нешто може изгледати као доказ праве љубави, али будите опрезни - иза завесе се могу скривати манипулације и жеља за потпуном контролом вашег живота.

Нагле промене расположења када није све по његовој вољи

Сложићете се, лепо је упознати особу која се у вас заљуби на први поглед, једва чека сваки заједнички тренутак и ужива у малим знацима пажње. Али, обратите пажњу на то како особа реагује када није све баш онако како она очекује: на пример, дали сте испит и прослављате са друштвом са факултета своју малу победу. Партнер вас зове да вам честита, али телефон је на нечујном режиму, и пропуштен позив видите тек када кренете кући. Позивате га и ту креће конфликт-што се нисте јавили. Овакви примери могу указивати на то да преко пута себе имате особу која не уме да контролише емоције и адекватно процењује ситуацију, али и сигнализирати на потенцијалне проблеме у будућности.

image