Магазин

Како да букет цвећа што дуже траје

Цвеће је уобичајен поклон за 8. март, али и за било коју другу посебну прилику у животу. Букет ружа, лала или каранфила мами осмех на лице, доноси радост, асоцира на нешто раздрагано и лепо. Цвеће у вази, на жалост, траје само пар дана, али њихова свежина може да се продужи захваљујући следећим саветима искусних цвећара.
Како да букет цвећа што дуже траје© Engin Akyurt/pexels

Букет цвећа је универзалан поклон за све прилике и са лепо одабраним аранжманом нема грешке. Руже, маргарете или јоргован оплемењују било који простор и остављају јак утисак. Тужна истина је да не трају вечно, али постоје смернице и савети који обезбеђују дуговечност цвећу.

Резање стабљика

Једна од најчешћих грешака које људи праве након што добију цвеће је да забораве да мало исеку стабљике. Баштенским маказама би требало под косином исећи, центиметар, два стабло цвета и управо овим резањем под углом омогућава се бољи унос воде. Поступак би требало поновити после неколико дана, пише Про флаверс.

Уклонити листове испод линије воде

Препрука јесте да се уклоне листови испод воде, јер ће тако букет изгледати боље, а спречиће се раст бактерија. Неки цветови, попут ружа, имају заштитне латице (које су две или три крајње спољашње латице цвета) и ако их уклоните, омогућићете цвету да се потпуно отвори. Након почетног обрезивања, требало би свакодневно проверавати да ли има трулух или лабавих листова и латица и тако избегнути бактеријску трулеж.

Вода у коју се ставља цвеће не сме да буде хладна нити млака, већ собне темературе и по могућству, ставите мало прехране за цвеће. Имајте на уму да цвеће не би требало држати на директној сунчевој цветлости, а трајаће дуже у просторији са нижом температуром.

Аспирин и новчић у вази - мит или заиста помаже у продужетку живота цвећа

На интернету постоје бројни савети како да одржите цвеће што дуже свеже и новчић у вази са биљкама је један од њих. Наиме, "сића", има бакра који може да утиче на бактерије у води и тако да се продужи век букета. Ипак, експерименти говоре да се цвеће због новчића пребрзо отвара и вене. Такође, ни аспирин у води са цвећем, који се такође саветује, не утиче добро на биљке у вази. Ако заиста хоћемо да продужимо живот аранжману, најбоље је да користимо прехрану, саветују цвећари.

image