Магазин

Шта не би требало да радите у групном чету

Било да се ради о вашој пријатељској, породичној или пословној групи за ћаскање, постоји много неписаних правила за ову врсту дигиталне комуникакције. Иако испрва можда не делује толико озбиљно, неколико грешака које можда несвесно правите заправо могу да сметају другим члановима групе или чак доведу до неспоразума. Шта би требало избегавати када смо део групног чета?
Шта не би требало да радите у групном чету© Freepik/drobotdean

Већина људи нема приручник за "правилно дописивање", али временом су се развила одређена правила у бонтону када су питању онлајн разговори. Лакше је да проценимо да ли смо направили грешку у комуникацији када разговарамо само са једном особом, али у групом чету су интеракције убрзане, разговори се преклапају и често могу бити збуњујући, те не можемо увек да приметимо да ли је неко лоше протумачио наше поруке или нас је погрешно схватио.

Да бисте умањили шансе да дође до конфликта, најбоље је да се придржавате следећих правила током ћаскања у групи:

Не тражите да вам чланови препричају разговоре које сте пропустили

У реду је да проверите разговоре у групи након неколико сати или дана, али уместо да тражите од других чланова да вам појасне теме разговора, љубазно је да барем "прелетите" преко старих порука, пре него што затражите специфичне детаље.

Питања попут "Шта сам пропустио?" могу да делују непристојно, посебно јер, у већини случајева, читање барем последњих неколико претходних порука не представља велики напор. 

Немојте додавати нове људе без питања тренутних чланова

Непристојно је додавати нове људе у групе без претходног консултовања са постојећим члановима, посебно ако је то особа коју само ви познајете. То може да промени атмсоферу и динамику, а такође говори другим члановима да не поштујете "дигитални простор" који тренутно делите са њима.

Са друге стране, такође је непристојно додавати људе у групе без претходног објашњења и увода. Поред тога, групе за ћаскање у одређеним апликацијама приказују када чланови напусте чет, што може да привлачи још више нежељене пажње када додате особу која не жели да буде део групе.

Немојте водити разговоре један на један

Када групни разговор пређе у дијалог између вас и друге особе, без обзира да ли је у питању расправа или размењивање шала, то може бити непристојно према другим члановима. Замислите да се сви заједно налазите у просторији, водите разговор само са једном особом из групе, док вас сви други посматрају. Као што би ова ситуација била непријатна уживо, непријатна је и у дигиталном облику.

Када почнете да водите разговор само са једном особом, онда је боље да та дискусија пређе у приватни чет. Између осталог, други чланови сигурно не уживају у вашем "спамовању".

Оно што се дешава у групи - остаје у групи

Иако можда не би требало да очекујемо потпуну приватност на мрежама, већина нас жели да групни разговори буду безбедни простори, да можемо да имамо поверења у друге чланове. Информације са групних канала су веома ретко намењене за отворено дељење. То значи да се лични подаци, фотографије и видео снимци који се деле у групи не смеју прослеђивати без јасно дефинисане дозволе других.

Немојте прослеђивати сумњив садржај

Ако добијете необичан линк или поруку, не би требало да шаљете на групу. Овакви линкови могу да буду небезбедни за вас, али и за друге, јер могу довести до хаковања, вируса, крађе идентитета... Ако шаљете ову врсту садржаја, то је сигуран начин да остатак групе буде неаздовољан и да изгуби поверење у вас.

 

image