Магазин

Тренинг са онлајн тренером: Предности и мане

У доба дигиталне трансформације, традиционални начини вежбања добијају конкуренцију од све популарнијих онлајн тренинг програма па све више људи проналази предности у ангажовању онлајн тренера ради постизања својих фитнесс циљева, поготово они који немају времена за одлазак у теретану. Међутим, док ова фитнес револуција доноси бројне погодности, неизбежно су присутни и изазови.
Тренинг са онлајн тренером: Предности и мане© Pexels/Andrea Piacquadio

Ангажовање личног тренера који вас усмерава и мотивише да стекнете кондицују, изградите тело и побољшате здравље и изглед звучи сјајно, али то није опција коју не може свако да приушти. Некима се не уклапа у буџет, неки не могу да издвоје довољно времена, а неки једноствно више воле да тренирају у свом дому. Потенцијално решење за ову дилему је унајмљивање онлајн фитнес тренера.

Како функционишу онлајн тренинзи

Сваки тренер ће имати различитости у начину рада, али у већини случајева се консултације обављају позивом или преко друштвених мрежа и апликација. Тада је потребно навести своје циљеве, досадашње искуство, поставити питања, а  добићете упутства за режим исхране (ако то желите). Који год програм и договор направимо, тренинге обављамо сами, а тренера ћемо редовно извештавати о свом напретку, како би нам дао савет, исправио грешке и дао следеће кораке.

Међутим, онлајн тренинг није за свакога. Постоји неколико предности, али и недостатака, које треба уважити пре него што донесемо одлуку.

Предности рада са онлајн тренером

Цена је можда највећа предност код онлајн фитнес тренера, јер је ова опција углавном јефтинија од персоналних тренинга у теретани. Поред тога, виртуелни тренинг је веома флексибилан што се тиче времена, нисмо ограничени радним временом теретане (посебно ако искључиво вежбамо код куће), као ни својим, и не зависимо од распореда тренера и његових других клијената. Ово нам омогућава да боље одредимо време за друге, свакодневне обавезе, али и да пронађемо време за себе.

Осим што су генерално добри за тело, онлајн тренинзи су добра вежба дисциплине. Потребно је имати вољу да самостално започнемо вежбање, останемо доследни програму и распореду, па на крају применимо све додатне савете које ће виртуелни тренер да удели. На крају, ако постоји тренер чији рад нам се допада, али не живи у близини, онлајн варијанта може бити добар избор (ако је ова опција у понуди).

Недостаци рада са онлајн тренером

Једна велика мана је то што не можемо да добијемо помоћ и савет, све док тренер не погледа снимке на којима вежбамо и не објасни шта треба да исправимо. Можда чучњева, склекова или друге вежбе не изводимо правилно, или нисмо упознати са начином рада одређених мишића, те нисмо сигурни да ли су "активирани" током тренинга.

Без стручњака који нас надгледа, веома лако може доћи до неправилног обављања вежби, па самим тим и повреде, која само може да нам погорша и успори напредак.  

Поред тога, тренер "на мрежи" такође не може да понуди подстрек као што то ради тренер уживо. На пример, ако смо неко ко више воли интеракцију у реалном свету или коме је потребно посебно окружење за мотивацију и бољу концентрацију (као што је теретана), може доћи до проблема.

Као и код личних тренера, ту је и велики знак питања што се тиче сертификације и квалификације онлајн стручњака. Некада је много лакше да видимо право умеће тренера када са њим радимо уживо, проценимо његово знање и начин на који реагује у тренутку... Са онлајн тренером, ово је теже, тако да је врло важно да одаберемо некога у кога имамо поверења.

На крају - да ли ангажовати онлајн фитнес тренера?

Постоје три главна критеријума које треба испунити када одлучујете да ли је онлајн обука права за вас:

  • Нисте потпуни почетник: Ако имате искуства са фитнесом, било да је неки спорт или вежбање са личним тренером у прошлости, онда ћете лакше пратити и разумети онлајн упутства.
  • Немате проблема са мотивацијом: Иако смо унајмили тренера, обављање вежби и воља за побољшањем зависи искључиво од нас. Ако нам није тешко да себе "погурамо" и вежбамо без утицаја других, онда праћење препорученог распореда неће бити изазовно.
  • Спремни сте да урадите додатна истраживања да бисте разумели шта и како треба да радите: Када имате тренинге уживо, свако питање које вам падне на памет можете да поставите на лицу места и добијете одговор. Међутим, онлајн тренер није увек доступан, па када би вам требало додатно знање и немате времена да сачекате следећи разговор, требало би да се потрудите да самостално пронађете информације.

Ако сигурно испуњавате наведене критеријуме, онда онлајн тренер може бити добар избор. Најважније је да то буде неко ко је квалификован и са киме комуникација није захтевна. Такође, неопходно је да искрено описати како се осећате током одређених вежби, да ли се јављају болови или неке потешкоће, као и да постављате што више питања, да би сте извукли максимум од ове врсте сарадње.

image
VV inauguration
banner