Магазин

Будите опрезни када користите јавне пуњаче! Стручњаци упозорили на шта треба да обратите пажњу

У свим светским метрополама, на прометним местима, на трговима и у парковима, грађани и туристи имају могућност да користе јавне пуњаче за мобилне телефоне. Иако они заиста некада могу бити корисни, стручњаци за сајбер-безбедност упозоравају да њихово коришћење може носити и одређене ризике.
Будите опрезни када користите јавне пуњаче! Стручњаци упозорили на шта треба да обратите пажњу© Canva / Creative-Family

Сви се са носталгијом присећамо старих мобилних телефона којима је батерија држала толико дуго да и заборавимо када смо их последњи пут пунили. Данашњим моделима смарт уређаја батерија једва да и траје читав један дан. И то уколико се телефон не користи константно.

Због тога смо често "везани" за пуњач - онај код куће, у колима или преносиви, који стаје у дамску ташницу. Међутим, некада се може десити да се батерија непланирано испразни и у граду, и ту у помоћ "прискачу" јавни пуњачи, који су постављени на прометним местима попут тргова и паркова.

Пазите се вируса и "скидања" података

Међутим, стручњаци за сајбер-безбедност упозоравају да приликом коришћења оваквих јавних пуњача ипак треба бити обазрив, будући да се путем њих телефони могу "заразити" неким од опасних вируса, а подаци магично пренети са вашег, на уређај који су поставили хакери.

Како препознати да нешто није у реду? Прва "црвена заставица" јесте нотификација која се може појавити на екрану уређаја након што у њега убаците USB-кабл. Уколико прочитате обавештење попут: "Омогућите уређају приступ подацима" или "Да ли желите да инсталирате овај софтвер" - одмах извадите кабл!

Знак да нешто није у реду може бити и "баговање" угеђаја док је USB-каблом повезан на јавни пуњач. И тада, као и у претходној ситуацији, експерти препоручују да се телефон моментално откачи са напајања и рестартује. Ово може бити од користи уколико је у току инсталација неког малициозног софтвера.

Како избећи овакве ситуације

Како не бисте постали жртва злонамерних хакера, стручњаци препоручују да увек са собом носите сопствени пуњач, било да је у питању онај који се убацује у утичницу или преносиви, односно power bank.

Осим тога, добро би било да код себе имате и посебан USB-кабл који је намењен само за пуњење телефона. За разлику од обичних каблова, путем њега је немогуће преносити податке.

Никада немојте користити ни туђе пуњаче и каблове, нити геџете пунити преко рачунара у ресторанима, библиотекама или другим јавним местима. Ризикујете да ваше фотографије и други лични подаци заврше у туђим рукама.

image
VV inauguration
banner