Магазин

Како са дететом изградити однос пун поверења: Заборавите на ове 3 ствари, а једну увек примењујте

Родитељство је пуно изненађења и изазова, а један од највећих јесте изградња односа који је пун поверења. Срећом, уз неколико једноставних савета и овај изазов се може превазићи.
Како са дететом изградити однос пун поверења: Заборавите на ове 3 ствари, а једну увек примењујте© Canva / fizkes

Сваки родитељ тежи ка томе да са својим дететом увек има однос пун поверења - да оно увек искрено о свему разговара, да се ничега не стиди и не крије. Поједини родитељи сматрају да се темељ добре комуникације полаже тек пред полазак у школу, када се они одвајају од њих и више времена проводе са вршњацима. Међутим, то је велика грешка.

Како би дете у будућности имало отворен однос са родитељима, изградња односа пуног поверења треба да отпочне већ у најранијем детињству. Како успоставити однос са дететом и утемељити га на узајамном поверењу? за руски магазин Мари Клер говорили су експерти у тој области.

Узбегавајте нарушавање личних граница и контролу

Читање личних преписки, непрестано запиткивање о томе са киме се дете чује или дописује, као и забрана дружења са вршњацима је сигуран пут га губитку поверења. Ово, наравно, не значи да не треба водити рачуна о свему наведеном, већ да то треба да радите тако да не нарушавате његове личне границе и у детету не изазивате осећај да је под присмотром.

Интензивна контрола у детињству може имати велике последице по развој и самопопуздање детета, а у најгорем случају и анксиозност, агресију и осећај беспомоћности. Зато је важно да са њим одржавате отворену комуникацију и учите га да буде самостално у доношењу одлука, пружајући му подршку и усмеравајући га.

Када није у праву, објасните му због чега је то тако

Поверење детета се може веома нарушити уколико станете у одбрану друге особе, ниподаштавајући и не поштујући његову тачку гледишта. Чак и уколико ваш син или ћерка нису у праву, никада немојте користити фразе попут "Не, ниси у праву, у праву је он/она". Ово може изазвати револт и неповерење код детета и врло нарушити узајамни однос.

Уместо да упоређујете, мирно саслушајте и његову страну приче, а потом објасните да у овој ситуацији није у праву и образложите свој став, наглашавајући да то не значи да оно никада не доноси исправне одлуке. На тај начин ћете му не само показати како би требало да поступи, већ и научити га да призна када погреши.

Увек се саветујте са својим дететом

Многи родитељи преузимају на себе одлучивање о свим питањима која се тичу детета. Међутим, ово је врло погрешно, премда му на тај начин онемогућавају да развија самосталност, сигурност у себе и вештину доношења одлука. Поред тога, себи такви родитељи ускраћују могућност разумевања жеља и потреба своје деце.

Зато психолози наглашавају важност саветовања са децом и њиховог укључивања у процес доношење одлука. На тај начин код малишана, а касније и тинејџера, развијају се вештине комуникације, аргументовања сопствене тачке гледишта, као и критичког размишљања, које ће им касније кроз живот бити од великог значаја, преноси руски магазин Мари Клер.

Избегавајте застрашивање

Уколико будете грдили дете за сваку лошу оцену или и најмању непослушност, врло брзо ћете урушити ваш однос. Застрашивање засигурно доводи до губитка поверења између детета и његових родитеља, а последично и потребе за прећуткивањем и лагањем, само како би се избегла казна.

Како бисте изградили однос пун поверења, према детету треба да се односите са поштовањем и никада не злоупотребљавате своју улогу родитеља. Тако ће дете научити да увек може да вам се повери и да, ма шта год да се десило, у вама има подршку, пријатеља, па чак и раме за плакање.

image