Магазин

Најштетнији вид родитељства - кад мама и тада нису укључени у живот малишана

Мама и тата који се не укључују у васпитање и гајење детета, или га занемарују, стварају подлогу за тзв. неукључено или занемарено родитељство које карактерише ниска емоционална реакција, заједно са недостатком надзора и подршке. Често се сматра најштетнијим видом родитељства и има велике последице на дете.
Најштетнији вид родитељства - кад мама и тада нису укључени у живот малишана© jonas mohamadi/pexels

Када родитељ не даје детету смернице, не учи га одређеним правилима и дисциплини, не учествује у његовој нези и одгајању, јасно је да не задовољава потребе свог малишана: "Родитељи често одбацују осећања своје деце и обично су прилично немарни", каже Витни Касарес, педијатар.

Карактеристике "неукљученог" родитеља

Главна одлика је недостатак учешћа у свим аспектима родитељства: "Тада родитељ показује ограничену или никакву свест о околностима које се односе на дете. И његово емоционално присуство може се описати као празно, хладно или немарно са нељубазним понашањем према детету", појашњава психолог Маира Мендез.

Остале карактеристике су:

  • недостатак свести о емоционалном стању детета
  • занемаривање правила
  • родитељи су мало укључени у погледу понашања и раста свог детета
  • ограничавају комуникацију са својим дететом
  • показују минималне наклоности или неговања

"Ове особине се такође могу пренети у школско окружење, где "неукључени родитељ" не учествује или не показује подршку за школовање детета или ваннаставна интересовања", каже др Меган Дауни.

Како овај вид родитељства изгледа у стварном животу

И овде постоји широк спектар објашњења: "Неки родитељи могу својој деци пружити само основне ствари попут хране и крова на главом. Други можда захтевају да се њихова деца придржавају само основних правила, као што је ношење сигурносних појасева, али не обраћају пажњу на физичке или емоционалне потребе своје деце", прича др Касарес.

Игнорисање плакања детета, као и разлога плача или узнемирености су неки од сигнала: "Родитељ може одбити да помогне детету да научи неку вештину, да се ангажује у неком задатку или да олакша бригу о основним потребама јер верују да дете треба да се брине за себе", наглашава Мендез.

Равнодушност за интересовања детета, као што су спорт, уметност, књиге, пријатељства, гајење без љубави и остављање малишана без надзора су такође одлике овакве врсте васпитања и одгајања.

Ефекти на децу

Према истраживањима, овакво родитељство ће највероватније имати негативне последице на децу. Малишани ће порасти, осамосталиће се, али често то чине из нужде и као средство за преживљавање. Студије откривају деца која су одрасла занемарена или су их гајили родитељи који нису били баш укључени у њихов развој, ће обично имати потешкоћа да управљају својим осећањима, неће развити здраве механизме емоционалног суочавања и могу имати и академске и друштвене изазове.

Зашто је неко "неукључен родитељ"

У многим случајевима, овакво родитељство није намеран избор. Људи су обично "подстакнути" следећим факторима и ситуацијама:

  • и само су одгајани од стране таквих родитеља и понављају исте образце
  • презаузети су, не могу да буду практичнији
  • суочавање са сопственим проблемима (као што су злоупотреба супстанци или проблеми са менталним здрављем) који их спречавају да пруже одговарајућу подршку

Психолози наглашавају да иако се овакво родитељство сматра штетним, многи људи га усвајају, не зато што су злонамерни, већ зато што је то све што знају. У бројним случајевима, излечење од неукљученог родитељства захтева професионалну терапију, пише Перентс.

image
VV inauguration
banner