Магазин

Фотографија Кејт Мидлтон повучена из медија, агенције наводе да је слика "лажирана"

После објављивања прве званичне фотографије принцезе од Велса након операције, медији и друштвене мреже не престају да износе мишљења да је слика заправо "фотошопирана". Разне теорије "подгревају" и реномиране медијске куће као што су Ројтерс и Асошиејтед прес, јер су овај породични портрет уклонили из дистрибуције новинским организацијама широм света, уз објашњење да се "при ближем прегледу чини да је извор манипулисао сликом".
Фотографија Кејт Мидлтон повучена из медија, агенције наводе да је слика "лажирана"Getty © Samir Hussein / Contributor

У недељу, за дан Дан мајки у Великој Британији, објављена је фотографија на којој су принцеза од Велса, Кејт Мидлтон, заједно са својом децом, принцом Џорџом, принцезом Шарлот и принцом Лусом. Фотографију је снимио принц Вилијам у породичној кући у Виндзору, наведено је из палате.

У опису портрета пише: "Хвала вам на лепим жељама и континуираној подршци током последња два месеца". Такође, Кејт је том приликом честитала и Дан мајки.

Само што је слика подељена на званичним профилима принца и принцезе, кренула су нагађања - многи су на мрежама почели да тврде да су на њој извршене одређене фотошоп интервениције.

Ројтерс, Асошиејтед прес, Гети имиџис и АФП повукле фотографију из архиве

Слику, коју је Кенсингтонска палата објавила са поруком за Дан мајки, опозвале су фото агенције Гети, Асошиејтед прес, Ројтерс, АФП: "При бољем разматрању, чини се да је извор манипулисао сликом", наводи се у саопштењу Асошиејтед преса. Агенције имају политику да не дистрибуирају фотографије које су превише "монтиране". Сматра се да је то први пут да је слика коју су објавили чланови краљевске породице опозвана на овај начин.

Шта је све спорно на слици

"Недоследност" са руком принцезе Шарлоте био је детаљ који је једној фото агенцији сугерисао да је слика изманипулисана. Корисници друштвених мрежа тврдили су да јој недостаје део зглоба. Други су коментарисали да принцеза од Велса није носила венчани прстен, док је принц Луис имао прекрштене прсте и да дрво у позадини има лишће иако је тек средина марта, пише Телеграф.

"Лош посао у фотошопу"

Др Хани Фарид, професор рачунарских наука на Калифорнијском универзитету Беркли, рекао је за Телеграф да проблем са рукавом принцезе Шарлоте изгледа као "лош посао у фотошопу".

"У последње време много причамо о вештачкој интелигенцији, али још увек је могуће користити традиционалне алате за уређивање фотографија. Оно што би нас овде забринуло је да Кејт није на овој фотографији и да је дигитално уметнута. Ово би била драматична манипулација", каже професор. Напомиње се да нема доказа који би сугерисали да је принцеза уметнута на фотографију.

Поводом ове "буре", Кенсингтонска палата се није оглашавала.

Шта се догодило са принцезом од Велса

Кејт Мидлтон је званично је последњи пут виђена приликом доласка у цркву за католички Божић прошле године, када је усликана заједно са мужем и децом. У јануару је објављено је да је Кејт оперисана на Лондонској клиници и да је имала операцију абдоменa. Наглашено је да "мало вероватно да ће се принцеза вратити на дужности пре Ускрса" и да се "она нада да ће јавност разумети њену жељу да лични медицински подаци остану приватни".

Ова одлука је изазвала велике полемике у јавности јер се нагађало шта се заиста догодило са Кејт и да ли је добро. И онда, 4. марта амерички портал "ТМЗ" објавио папарацо слику где се је носила наочаре за сунце и седела је на сувозачком седишту црног Аудија којим је управљала њена мајка Керол Мидлтон. Због фотографије навелико се причало да ли је на тој слици заиста Кејт а многи су били забринути због њеног здравља. Такође, "фотошопирана" слике принцезе са децом опет додатно збуњује јавност. Стиче се утисак да често ћутање Кенсингтонске палате оставља велике дилеме и недоумице шта се заправо дешава са Кејт.

image