Магазин

Три знака упозорења: Када не би требало да слушате савет финфлуенсера

Данас врло једноставно можете да добијете савет од богатих и успешних - довољно је само да их пратите на друштвеним мрежама, слушате њихове савете и можда платите за одређени садржај који ће вам помоћи да живите као и они. Зато се финфлуенсери (финансијски инфлуенсери) истичу на интернету, људима говоре како да се реше дугова, управљају новцем и стекну велико боагатство. Међутим, да ли постоје знакови који нам говоре да ипак не би требало да им верујемо?
Три знака упозорења: Када не би требало да слушате савет финфлуенсера© Freepik/fxquadro

Друштвене мреже могу бити врло користан извор информација, посебно када стручњаци из различитих поља деле практичне савете својим пратиоцима. То могу бити теме о фитнесу, исхрани, лепоти, а у последње време су велику популарност стекли финфлуенсери, то јест инфлуенсери у домену финансија.

Они често говоре о начину на који су стекли богатство, показују како и други то могу да ураде, деле савете како да се "брзо решите свих дугова", како да "паметно штедите", да имате више од једног извора прихода...

Све ово звучи сјајно - ко не би желео да има бесплатног финансијког саветника, којег је само потребно запратити на Инстаграму или ТикТоку? Међутим, као и код сваке врсте инфлуенсера и интернет "стручњака", није препоручљиво веровати свему што видите.

Пре него што одлучите да послушате омиљеног финфлуенсера, који комплексне финансијске термине објашњава на разумљив и забаван начин, добро је да обратите пажњу на следеће "црвене заставице":

Савет звучи исувише добро да би био истинит

Ако одређени савет, план и програм који финфлуенсер промовише делује веома једноставно, толико добро да скоро не можете да поверујете да је стваран, онда је вероватно боље да послушате своју интуицију.

Када су у питању личне финансије, не постоји решење "преко ноћи", не постоји добар начин да се врло брзо обогатите и решите све новчане проблеме. Ове опције често доносе много више ризика, него награде.

Промовишу есктреме

Неки финфлуенсери ће често објашњавати како да одмах "дођете до врха", како да засигурно платите "све дугове", како да "заувек будете финансијски стабилни" и да "никада не бринете о новцу"... Другим речима, обећавају одређене екстреме, који често не могу да буду загарантовани у (непредвидивом и компликованом) стварном животу.

Било која врста инфлуенсера који обећава "сигурна и трајна" решења вероватно није неко коме би требало да верујете, посебно када је у питању новац. Стручњаци сматрају да није све тако црно-бело када су у питању личне финансије, тако да је боље да се ослоните на "сиву средину" и никада не одлазите у екстреме.

Увек предлажу исто решење за различите проблеме

Ако финфлуенсер предлаже исто или слично решење за баш сваку врсту проблема, то значи да вероватно нема довољно искуства или знања да предложе алтернативне опције. Ово је посебно велики знак упозорења ако се њихово "решење" односи на одређену услугу коју продају својим пратиоцима.

Сигурно је да ће се одговори на одређене проблеме повремено "поклопити", али ако се предлози финфлуенсера увек подударају, онда је боље тражити друге изворе информација.

image