Магазин

Трудноћа, летење авионом и порођај на висини од 10.000 метара

Вест да се једна жена породила у авиону на лету од Јордана до Велике Британије јуче се пронела интернетом и друштвеним мрежама, а многе труднице чак и забринула. Ипак, како наводи летачко особље, разлога за страх нема, а једино што је важно јесте придржавање препорука лекара када је путовање авионом у питању.
Трудноћа, летење авионом и порођај на висини од 10.000 метара© Canva / encrier

Неочекивани порођај у авиону, на висини од неколико хиљада метара, у авијацији важи за екстремну ситуацију, али је добра вест да то није нешто што би труднице требало да одврати од путовања. Напротив, квалитетан одмор  будућој мајци може бити итекако од користи. Само треба бити обазрив када се бира транспортно средство и дестинација.

Летење авионом у трудноћи - када је дозвољено, а када не

Када је реч о летењу авионом у трудноћи, постоје јасна правила и процедуре којих се треба придржавати. Тако је, примера ради, путовање авионом, под условом да не постоје компликације, дозвољено све до краја 36. недеље трудноће, односно до 32. недеље уколико је у питању близаначка трудноћа.

Све до 28. недеље улазак у авион није условљен никаквом документацијом, а земаљско особље се тада ослања искључиво на усмени податак који доставља будућа мајка када је реч о доласку бебе на свет. Након тога, већина авио-компанија тражи да се достави писмени извештај гинеколога или бабице о очекиваном термину порођаја.

Шта ако порођај крене током лета

У пракси се ретко дешава да беба одлучи да је баш током лета право време да се роди, будући да је летење дозвољено до одређене недеље трудноћу. Али, није немогуће. Ова ситуација се у авијацији сматра екстремном, будући да су живот мајке и бебе у рукама летачког особља. Срећом, они знају како да се у таквим ситуацијама понашају и учиниће све да порођај протекне добро.

Прво што ће стјуарди и стјуардесе урадити јесте потражити доктора, сестру или бабицу на лету - како би будућа мајка и беба добили најбољу могућу негу или додатну медицинску помоћ. Уколико таквих нема, порођај свакако обавља летачко особље, које је на обукама морало да научи да пресече пупчану врпцу, обрише бебу и замота је ћебе.

У случају да је порођај критичан и да живот породиље и бебе виси о концу, пилот ће потражити најближи аеродром и приземљити авион по хитном поступку. На земљи ће тим лекара пружити сву неопходну негу и постарати се да новопечена породица ову непланирану ситуацију ипак памти по добру.

Шта пише беби у пасошу - где је рођена

Када је реч о држављанству бебе која се родила у авиону, то зависи од закона државе у чијем се ваздушном простору догодио порођај. Неке земље дају своје држављанство бебама које се роде док је авион у ваздуху изнад њихове територије, док се по законима других, држављанство додељује на основу држављанства родитеља. Исто важи и за прелетање изнад мора или океана.

Поједине авио-компаније бебама рођеним на својим летовима уручују и поклоне. Некада су то симболични дарови који ће родитеље и дете подсећати на необичан догађај, а некада и вредни поклони попут бесплатног доживотног летења том авио-компанијом.

Постоје и случајеви када се стицајем околности беба роди у ваздушном простору који не припада ни једној земљи. Тада се, у складу са Конвенцијом Уједињених Нација, њој додељује држављанство у складу са пореклом авио-превозника. Међутим, шансе да се овако нешто деси су врло мале, као што су има мало територија које не припадају ни једној држави.

image
VV inauguration
banner