Магазин

Три знака да нешто није у реду током лета авионом: Обратите пажњу на посаду, вибрације и висину лета

Путници у авиону се деле на оне који седну у летелицу и "искључе главу" и на оне који сваког тренутка размишљају о томе да сваког тренутка нешто може да се деси, иако се авио-транспорт сматра најбезбеднијим видом транспорта. Који знакови упућују да са авионом заиста нешто није у реду?
Три знака да нешто није у реду током лета авионом: Обратите пажњу на посаду, вибрације и висину лета© Canva / Creative Credit

О томе колико је авионски транспорт безбедан говори и чињеница да су се у прошлој, 2023. години, догодиле само 2 несреће са фаталним исходом на комерцијалним летовима. Уколико то упоредимо са друмским саобраћајем, који је на кратким релацијама обично алтернатива авионском и где се готово свакодвено дешавају саобраћајне незгоде, схватићемо да можда и нема толико разлога за бригу. Постоје, међутим, ситуације на лету које заиста указују да нешто није у реду. О томе на шта би требало обратити пажњу за портал Метро говорила је Лиса Хјуз, бивша стјуардеса са вишегодишњим искуством у летењу.

Понашање посаде може указивати да нешто није како треба

Учестала комуникација између чланова посаде у кабини, као и између стјуарда и стјуардеса и пилота који се налазе у кокпиту, у појединим ситуацијама може указивати на проблем на лету. Промене у тоналитету и хитне најаве су нешто што путници, уколико обрате пажњу, свакако могу приметити. "Посада такође може припремити и опрему за хитне случајеве или издвојити физички способне појединце да им помогну у евентуалној евакуацији путника", навела је Хјуз.

Необични сигнали на које би требало обратити пажњу

Летење авионом готово увек подразумева и пролазак кроз зону турбуленција. Ово заиста није разлог за бригу. Међутим, изненадне вибрације на лету, необични звукови које издаје летелица или неочекиване промене у висини летења могу указивати на то да постоје одређени механички проблеми. Знак за узбуну могу бити и треперење светла у кабини авиона, "испадање" маски са кисеоником из простора изнад седишта, као и покретање протокола за евакуацију у хитним случајевима.

Непланирано слетање авиона указује да проблеми заиста постоје

Одлука за непланирано слетање, коју доносе пилоти у комуникацији са торњем, може указивати на то да је током лета дошло до непревдиђених околности. Међутим, то не мора нужно значити да су по среди проблеми техничке природе - може се десити да је неком од путника позлило или да је на планираној рути дошло до временских непогода. У изузетним случајевима, нагло слетање може бити изазвано и сигурносним претњама, на основу којих су пилоти проценили да је безбедније спустити се на копно него наставити лет. Свакако, уколико до овакве ситуације дође, врло је важно слушати инструкције летачког особља и не паничити.

image