Да ли је јогурт најбоља здрава храна
Јогурт је чест је у нашим јеловницима - одлично се "слаже" уз пржена јаја, иделан је састојак за муслије и незаобилазан уз сендвиче или бурек. Осим тога што је овај освежавајући напитак укусан, такође може бити користан и за здравље јер све више доказа указују на то да побољшава имуни систем, делимично смањује упале у телу и ризик од болести срца. Ипак, научници су опрезни и наглашавају да су неопходне додатне студије које би тачно потврдиле корисност јогурта у наведеним сегментима.
Јогурт и дијабетеса типа 2
Постоје "јаке везе" између конзумације јогурта и смањења ризика од развоја дијабетеса типа 2, резултати су истраживања из 2017. године. Такође, стручњаци су анализирали студије које су се бавиле ефектима пробиотског јогурта и утицајем на ниво шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2 и нису нашли никакве користи од конзумирања пробиотског јогурта у поређењу са обичним, пише Би-би-Си-Фуд.
Утиче на губљење килограма, поправља расположење
Конзумирање јогурта се доводи у везу са губитком или одржавањем тежине током времена. То је највероватније последица промена у бактеријама дебелог црева услед конзумирања, наводе истраживачи са Харвардске медицинске школе. Међутим, наглашено је да су потребне даље студије јер је тренутно тешко доказати "узрочно-последични однос" јогурта и килограма.
Постоје докази да живе бактерије које се налазе у јогурту могу побољшати расположење. Особе које су конзумирали пробиотике у јогурту или капсулама уочили су одређене користи за своје ментално здравље, резултати студија из 2015. године.
Колико јогурта потребно да би тело "осетило" његове предности
Лекари наглашавају да није ствар у количини овог напитка: "Ради се о доследности и дуговечности, а не о количини. Мало и често је много боље од конзумирања литре јогурта у једном дану", каже Рејчел Ригби, предавач биомедицине на Универзитету Ланкастер.