Магазин

Да ли је јогурт најбоља здрава храна

Јогурт је за многе главна намирница - конзумирамо га за доручак и вечеру, чест је састојак за десерте, па чак од њега правимо маске за лице. Извор је протеина, калцијума, фосфора и витамина Б и садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Садржи много живих бактерија за које је утврђено да су корисне за здравље наших црева. Али шта истраживања кажу о специфичним здравственим предностима које доноси редовна конзумација јогурта?
Да ли је јогурт најбоља здрава храна© @ topntp26/freepik

Јогурт је чест је у нашим јеловницима - одлично се "слаже" уз пржена јаја, иделан је састојак за муслије и незаобилазан уз сендвиче или бурек. Осим тога што је овај освежавајући напитак укусан, такође може бити користан и за здравље јер све више доказа указују на то да побољшава имуни систем, делимично смањује упале у телу и ризик од болести срца. Ипак, научници су опрезни и наглашавају да су неопходне додатне студије које би тачно потврдиле корисност јогурта у наведеним сегментима.

Јогурт и дијабетеса типа 2

Постоје "јаке везе" између конзумације јогурта и смањења ризика од развоја дијабетеса типа 2,  резултати су истраживања из 2017. године. Такође, стручњаци су анализирали студије које су се бавиле ефектима пробиотског јогурта и утицајем на ниво шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2 и нису нашли никакве користи од конзумирања пробиотског јогурта у поређењу са обичним, пише Би-би-Си-Фуд.  

Утиче на губљење килограма, поправља расположење

Конзумирање јогурта се доводи у везу са губитком или одржавањем тежине током времена. То је највероватније последица промена у бактеријама дебелог црева услед конзумирања, наводе истраживачи са Харвардске медицинске школе. Међутим, наглашено је да су потребне даље студије јер је тренутно тешко доказати "узрочно-последични однос" јогурта и килограма.

Постоје докази да живе бактерије које се налазе у јогурту могу побољшати расположење. Особе које су конзумирали пробиотике у јогурту или капсулама уочили су одређене користи за своје ментално здравље, резултати студија из 2015. године.

Колико јогурта потребно да би тело "осетило" његове предности

Лекари наглашавају да није ствар у количини овог напитка: "Ради се о доследности и дуговечности, а не о количини. Мало и често је много боље од конзумирања литре јогурта у једном дану", каже Рејчел Ригби, предавач биомедицине на Универзитету Ланкастер.

image