Магазин

"Порука у боци": НАСА шаље важно писмо ванземаљцима

Посебном сондом ће на површину Јупитеровог сателита Европа бити испоручени не само разноразни научни инструменти, већ и посебна "порука у боци" која ће ванземаљским цивилизацијама пренети важне информације о Земљи. Овај подухват НАСА је планирала за октобар ове године, када ће се космичка мисија Европа Клипер отиснути са Земље пут Јупитера и његовог сателита.
"Порука у боци": НАСА шаље важно писмо ванземаљцима© Youtube / NASA Jet Propulsion Laboratory

У октобру 2024. године космичка мисија Европа Клипер требало би да се запути на петогодишње пропутовање на Јупитер и његов сателит, Европу. Сонда би требало да изврши најмање 49 летова око Европе и истражи трагове ванезмаљског живота.

Највеће наде истраживачи НАСА полажу у симболичну "поруку у боци" која би евентуалним космичким комшијама требало да донесе информације са земље. Шта је исписано на плочици која ће ускоро напустити земљину орбиту и запутити се ка Европи?

На плочици која је намењена ванземаљцима исписано je толико тога

Плочица израђена од тантала, димензија 18 са 28 центиметара, а дебљине једној милиметра, крије прегршт информација о нашој цивилизацијској тековини. Њоме ће се завратати кутија којом ће се на Европу испоручити разноразни научни инструменти. На њој су угравирани следећи елементи:

  • стихови америчке списатељице Аде Лајмон који су посвећени Европи
  • портрет планетолога Рона Грилија који је пре око 20 година започео развијање мисије на ледени Јупитеров сателит
  • Дрејкова једначина која даје процену броја цвилизација у нашој галаксији
  • распон радиофреквенција које се сматрају идеалним за међузвездане конекције захваљујући ниском нивоу позадинске буке
  • слика флаше са замишљеним сателитима

Са друге стране космичке плочице налазиће се и реч "вода" исписана на 103 светска језика у облику радиофреквенција, као и хемијски симбол воде угравиран на знаковном језику. Одмах поред предвиђено је да буде смештен и микрочип са списком више од 2,6 милиона становника Земље, које је НАСА анимирала крајем прошле године да учествују у пројекту.

Лансирање Европа Клипер мисије већ у октобру 2024. године

Космичка мисија Европа Клипер би по плану требало да буде лансирана 10. октобра текуће године, са космодрома Кенеди на Флориди. Када се отисне у свемир, Европа Клипер ће прво долетети до Марса, а затим се вратити ка Земљи, како би искористио гравитацију сваке планете и достигао неопходну брзину.

Очекивано време пристизања до Јупитера је 2030. године, преноси НАСА. Летелица ће, након што уђе у његову орбиту, провести око 3 године лутајући око сателита Европа и сакупљати све важне податке о њему. Током трајања мисије, они ће на Земљу бити допремани малтене у реалном времену.

image