Магазин

НАСА: "Куће на Месецу и Марсу ускоро неће бити само научна фантастика"

Пре скоро пола века, астронаути мисије Апола 17 провели су три дана на Месецу - ходали су, возили су се у лунарном ауту и цео свет је гледао пренос догађаја путем малих екрана. Сада се планира повратак на ово небеско тело, али не у виду шетње, него дугорочног боравка. План је да насељавање почне после 2040. године. И док неки научници одмахују главом, сматрајући да је ово неоствариво, велики број стручњака је кренуо у припрему остваривања овог великог подухвата.
НАСА: "Куће на Месецу и Марсу ускоро неће бити само научна фантастика"© © Nicolas Lobos/unsplash

НАСА планира да изгради куће на Месецу - али оне које могу да користе не само астронаути, већ и људи. Научници верују да ће до 2040. године Американци имати своју прву парцелу у свемиру. Такође, планира се и живот на Марсу. Овај премабициозни пројекат је поделио стручну јавност - неки сматрају да је наведени временски оквир преамбициозан, посебно пре доказаног успеха са новим слетањем на Месец. Док други део научне заједнице има план како да се боравак на Месецу и Марсу оствари.

Америчка свемирска агенција планира да лансира 3-Д штампач на Месец, а затим да изградити структуре, слој по слој од специјализованог лунарног бетона направљеног од комадића стена, минералних фрагмената и прашине која се налази на горњем слоју месечеве површине.

"Налазимо се у кључном тренутку и на неки начин то изгледа као сан. Чини се да је било неизбежно да стигнемо овде", рекла је Ники Веркхајзер, директор НАСА за развој технологије.

Додала је да је "НАСА отворенија за партнерство са другим академицима и лидерима у индустрији, што је учинило поље игре много ширим него што је било у данима мисија Аполо".

"Имамо праве људе у право време са заједничким циљем, због чега мислим да ћемо стићи тамо", рекла је она. 

Претварање проблема у решење

Међу многим препрекама за насељавање на Месецу је прашина - прах који је толико абразиван да може да сече као стакло. Ковитла се у штетним перјаницама и токсичан је када се удише. Научници сматрају да прашина јесте проблем, али да ту може да лежи и решење на ком се ради, пише Њујорк тајмс.

"Просечни Американци можда неће моћи да живи на Месецу током свог живота, али за оне који су само неколико деценија млађи од њега, то је реална могућност. За мене то значи да ћемо имати лунарно насеље и да ће људи моћи да живе и раде на Месецу. Ова замисао, зависи од маште предузетника", каже Рејмонд Клинтон млађи, заменик директора канцеларије за науку и технологију у центру НАСА за свемирске летове у Хантсвилу.

Још се не зна колико ће да кошта кућа на Месецу

Научници кажу да је прерано разматрати тржишну вредност кућа на Месецу, или како би структура власништва за лунарна станишта могла да изгледа. Међутим, признају да Месец представља потенцијално значајан неискоришћени ресурс и да ће друге нације несумњиво бити заинтересоване за овако нешто.

Први корак - тестови на Земљи

Било која опрема која иде на Месец треба да се тестира на Земљи како би се осигурало да може да издржи околину. Пре него што НАСА и други учесници могу да граде домове, ова институција треба да изгради сигурносне "јастучиће" за слетање који ће штитити ракете које носе 3Д штампаче од прашине. Научници тренутно раде на усавршавању симулираног лунарног бетона који може да замени материјал направљен на Месецу док се изводе тестовеи на Земљи. Многе ствари се још увек испитују, између осталог, да ли је могуће да се манипулише тлом на површини Месеца са грађевинским материјалом:

"Морамо сада да започнемо овај развој ако желимо да остваримо станишта на Месецу до 2040. године", каже геолог Џенифер Едмунсон.

"За 10 година технологија изградње могла би бити знатно другачија, тип робота који користимо могао би бити знатно другачији, а и вештачка интелигенција коју користимо ће бити другачија. Оно што тренутно можемо да урадимо је да осмислимо стратегије обуке, које грађевинске раднике чине спремнима за будућност", рекао је Амирхосеин Јафари, доцент грађевинске технологије на Државном универзитету Луизијане.

Подршка других компанија

НАСА се удружила са Ај-Си-О-Ен компанијом која се бави грађевинским технологијама, да би достигла свој циљ - изградњу домова. Ова компанија је први пут финансирана од НАСЕ 2020. године, а 2022. је најављено додатних 60 милиона долара за свемирски грађевински систем који се може користити изван Земље.

"То је изненађујуће природан напредак ако се питате о начинима на које адитивна конструкција и 3Д штампање могу створити бољу будућност за човечанство", рекао је Џејсон Балард, извршни директор ИЦОН-а, у саопштењу за медије.

Научници истичу да је "тамо горе физика другачија" 

"Лако путовање је критично јер сваки додатни килограм тежине који се носи на ракети до Месеца кошта око 1 милион долара. Ношење материјала са Земље за изградњу у свемиру није одрживо. Дакле, или морате да знате како да користите оно што је горе, или да пошаљете све што вам треба", каже Патрик Суерман, привремени декан Архитектонског факултета на Тексашком универзитету АМ.

Овај стручњак је градио пројекте на неким од најудаљенијих места на земљи, од авганистанских провинција до Арктичког круга. "Изградња у свемиру", рекао је, "подсећа га на лекцију коју је научио - највеће претње животу не долазе од других људи, већ од самог окружења".

"Изградили смо базу из готово ничега у Авганистану. Све је исто, само са више радијације и мањом гравитацијом. А мајка природа и Сунчев систем ће сваки пут победити", додаје.

Научници наглашавају да Месец није крајња граница и да се размишља о изградњи кућа и насељавању Марса.

Споразум Артемис, који су покренуле Сједињене Државе заједно са седам других земаља оснивача 2020. године, дао је освежење принципима мирног, кооперативног истраживања Месеца, а сада га потписује 29 земаља, укључујући Уједињено Краљевство, Јапан, Италију, Канада и Бразил.

image
VV inauguration
banner