Магазин

Шта нас чека у 2024? Космичке мисије, мождани чипови и још неколико занимљивих АИ пројеката

Током ове године смо били сведоци неколико значајних догађаја из области иновативних технологија, вештачке интелигенције и биохакинга. Наредна година ће, како тврде стручњаци, донети још више занимљивих пројеката.
Шта нас чека у 2024? Космичке мисије, мождани чипови и још неколико занимљивих АИ пројеката© Canva / AI Magic tool

Стручњаци из области вештачке интелигенције, аутоматизације и роботике су ове године били вредни, а светлост дана је угледао велики број иновативних пројеката. Наредна година ће, по мишљењу стручњака, донети још неколико сјајних технолошких решења, а нека од њих биће доступна и нама, обичним људима.

Мисија Артемис у походу на Месец

Током новембра месеца наредне године, НАСА са својим партнерима планира да на Месец лансира другу по реду мисију Артемис. Уколико све буде ишло по плану, то ће бити први лет SLS (Space Launch System) ракете ка Земљином сателиту који ће имати и посаду. Очекује се да Артемисов лет око Месеца траје 10 дана, а задатак космонаута ће бити да провере рад свих технологија које су неопходне за живот и рад у далеком космосу.

Ово ће уједно бити и најдаље што је човек зашао у космички простор, будући да ће се учесници мисије отиснути чак 370 хиљада километара далеко. Чланови посаде су већ одабрани и теку последње припреме за лет, а уколико све прође како треба, наредни корак НАСЕ ће бити да се космонаути искрцају на Месец и обиђу његову површину.

Прве операције уградње мозга-рачунара

Почетком новембра 2023. године технолошки могул Илон Маск најавио је да је његова компаније Неуралинк започела одабир кандидата за уградњу посебних чипова пацијентима млађим од 40 година са квадриплегијом. Имплементирани интерфејс мозак-рачунар би омогућио да се рачунарске функције изводе снагом ума, путем механизма "помисли и кликни". Главни циљ оваквог интерфејса је да се парализованим пацијентима омогући да контролишу компјутерски курсор и тастатуру.

Оно што је занимљивије од саме уградње чипа јесте чињеница да захват неће изводити обичан, већ роботски хирург висине 213 центиметара који ће бити опремљен камерама, сензорима и иглом и имати задатак да пацијенту "утка" у мождано ткиво 64 нити од којих је свака обложена са 16 програмираних електрода. Сам захват ће трајати око 25минута, а његова цена око 10.500 долара укључујући и све прегледе и припрему пацијента. У наредној години Маск планира да се изведе 11 операција овог типа.

Роботи-хуманоиди за помоћ људима

Још један амбициозан пројекат који нас у 2024. години очекује јесте званично лансирање робота-хуманоида у продају. Ово значи да челични помоћници више неће бити ангажовани само у фабрикама, већ да ће бити могуће купити једног таквог робота и за личне потребе. Ове године Маскова компанија Тесла је представила чак два ажурирања робота Оптимус, који сада знају да самостално ходају и подижу предмете.

Тесла није једина компанија која је понудила овакве роботе. Фигјур је такође представио своје прве роботе-хуманоиде, а њихов модел Фигјур 01, висок 170 центиметара и тежак 60 килограма сада може да ради без напајања пуних пет сати. Занимљиво је да је од момента рађања идеје до њене реализације потрошено само 12 месеци. Над сличним пројектом ради и канадска компанија Сенкчуари АИ - њихов Феникс је добио интеграцију са ЧетЏиПиТи-јем и може да извршава чак 110 различитих команди. Дивелопери Феникса називају и "првим хуманоидним интелектом опште примене на свету".

Паметна одећа - одговара на позиве, шаље поруке и садржај репродукује на длану

За 2024. годину стартап Хјумејн је најавио лансирање уређаја АИ Пин, које се на тржишту позиционира као елемент "паметне" одеће. Овај уређај у алуминијумском кућишту се на одећу фиксира уз помоћ магнета, а и поред тога што нема дисплеј, кориснику омогућаја прегршт "паметних" функција, будући да су у њега интегрисани Мајкрософт и Опен АИ софтвери са вештачком интелигенцијом.

Уз овај додатак могу се записивати и слушати гласовне поруке, може се одговарати на позиве, фотографисати и снимати, па чак и преводити текст у реалном времену и одговарати на питања. Уколико корисник пожели, уз помоћ специјално дизајнираног ласера све поруке могу бити репродуковане на длану. Цена оваквог уређаја ће бити 699 долара, а експерти сматрају да ће он веома брзо постати конкурент мобилним телефонима за које смо толико везани.

Корисници Епла ће коначно моћи да "скину" апликацију која није у Епл Стору

За крај, сјајна вест за све кориснике Епл уређаја: већ у првој половини 2024. године, компанија ће омогућити "скидање" апликација директно са сајтова њихових дивелопера, уместо досадашње праксе која је подразумевала да апликација мора бити у Епл Стору. У почетку ће ова функција бити доступна само корисницима из земаља Европске уније, будући да је циљ компаније да што више одговара локалним законима.

Консалтинг агенција у области технологија, ЏиПи Булхаунд, је најавила да би наредне године Епл могао имплементирати још један новитет. У питању је претраживач који ће бити потпуно "едс-фри", односно који неће имати рекламе. На тај начин Епл ће "бацити" изазов Гуглу, који је до сада доминирао на том тржишту, а претпоставља се да би овај корак могао променити и комплетан интерфејс интернета.

image