Магазин

Милијардер најавио изградњу брода Титаник 2: "Биће супериорнији од оригинала"

Аустралијски милијардер и рударски магнат Клајв Палмер (69) открио је среду 13. марта своје планове за изградњу брода Титаник 2. Почетак је планиран већ за наредну годину, а уколико све буде ишло по плану, прва пловидба би требало да буде у јуну 2027. године и то по рути оригиналног брода - на релацији од Саутхемптона до Њујорка.
Милијардер најавио изградњу брода Титаник 2: "Биће супериорнији од оригинала"© Wikimedia Commons / Francis Browne

Титаник 2 требало би да буде далеко супериорнији од оригинала из 1912. године, а како је најављено на презентацији у Сиднејској Опери, пловило би требало да почне да се гради већ наредне године. У амбициозни пројекат овај бизнисмен намерава да уложи око милијарду долара.

Титаник 2 би могао да плови светским морем већ 2027. године

Како је најавио пред многобројном публиком, његова компанија Блу Стар Лајн би могла да сагради "брод љубави и ултимативни доказ стила и луксуза", а једино што му недостаје у овом тренутку јесте бродоградилиште. Палмера, међутим, ни то није спречило да обећа да би изградња могла да отпочне већ наредне, 2025. године, преноси Дејли Мејл.

Укупна инвестиција за изградњу овог 56 хиљада тона тешког гиганта, процењује се на око милијарду америчких долара, али овом бизнисмену чак ни то не представља проблем. Његова жеља да РМС Титаник врати у живот је снажнија од тога. Уколико све буде ишло по плану, Титаник 2 би први пут испловио у јуну 2027. године.

Његово прво пропутовање би било на релацији од Саутхемптона до Њујорка - баш куда је требало да плови и Титаник који је 15. априла 1912. године ударио у санту леда и потонуо. Ипак, бизнисмен верује да његову громаду неће пратити лоша срећа и да ће пловидба означити нову еру у овој врсти туризма.

Титаник 2 ће бити идентична реплика Титаника

У свом излагању бизнисмен је приказао и 3D рендере пловила на којима се јасно распознају чувене дрвене степенице које смо имали прилике да видимо и у филмском остварењу редитеља Џејмса Камерона. Доживљај ће бити употпуњен и огромним кристалним лустером.

Путницима ће на располагању бити 835 кабина подељених у 3 категорије, а чак ће и оне, на овом 9 спратова високом крузеру, бити израђене по узору на Титаник. Планирано је да се на пловилу налазе и ресторан прве класе, луксузна сала за балове, терен за сквош, базен, биоскоп и казино.

"Титаник 2 ће носити дашак луксуза као и његов претходник, али ће истовремено бити имплементиране и најновије технологије 21. века, укључујући и систем навигације и безбедности", навели су из компаније Блу Стар Лајн.

Трећа срећа

Милијардеру оваква идеја долази на ум већ трећи пут. Први пут је своју замисао представио 2012. године, на стогодишњицу потонућа Титаника, док е следећи пут идеја заживела 6 година касније, односно 2018. године. Међутим, сваки пут би његови планови бивали осујећени.

Зато се овога пута сви (а понајвише он) нада да ће трећи покушај бити успешан. Осим тога, како је и сам навео, овог пута има много више новца на располагању за реализацију амбициозног пројекта, те га готово ништа не може спречити да оствари свој сан.

image
VV inauguration
banner