Магазин

Техно клубови у Берлину на Унесковој листи нематеријалне културне баштине

Кампања за укључивање техно музике на листу траје већ десетак година, а предводи је непрофитна организација "Рејвуј планету". Дизајнирана да сачува и подржи културне традиције, листа одаје признање за допринос техно сцене идентитету Берлина.
Техно клубови у Берлину на Унесковој листи нематеријалне културне баштинеwww.globallookpress.com © BRIGANI-ART/Bartilla via www.ima

Прослављена берлинска техно сцена уврштена је на листу нематеријалне културне баштине Унеска, чиме је призната њен "допринос идентитету града", преноси "Гардијан".

Берлинска "Клубкомисија", мрежа техно клубова и музичара, саопштила је да је одлука Унеска "још једна прекретница за берлинске техно продуценте, уметнике, власнике клубова и организаторе догађаја".

"Одлука ће помоћи да се култура посећивања клубова препозна као значајан сектор који заслужује заштиту и помоћ", рекао је представник "Клубкомисије" Луц Лајхснеринг за "Дојче веле".

Листа нематеријалне културне баштине Унеска постоји од 2003. године, и она за циљ има очување културних традиција које укључују уметност, веровања, храну и плес.

Кампања за укључивање техно музике на ту листу траје већ десетак година, а предводи је непрофитна организација "Рејвуј планету".

"Свака част свим уметницима који су обликовали и допринели развоју техно културе у Берлину. Ово је велики успех за читаву културу и наша срећа се не може описати речима", пише у саопштењу те групе.

Статус нематеријалне културне баштине Унеска обично се додељује традиционалним културним активностима, попут мвингое плеса из Малавија или словачке традиције свирања гајди, наводи "Гардијан".

Када је реч о српском културном наслеђу, на листи Унеска се налазе слављење славе, коло, певање уз гусле и злакуска лончарија.

Ипак, уврштавање јамајчанског регеа и индијског фестивала Кумб мела постакло је љубитеље техно музике да номинују свој омиљени музички правац.

Техно представља фундаментални део идентитета Берлина, рекао је тамошњи ди-џеј и музички продуцент Петер Кирн.

"У другим градовима људи не би прихватили музику која је заиста јака или чудна и пуна синтисајзера и заиста бруталних, изобличених бубњарских машина. Не можете то да пуштате ни у ноћним клубовима, а камоли за ручком. А овде је потпуно прихватљиво да се то пушта за време ручка", рекао је он за магазин "Обзервер".

Техно је једна од шест културних традиција из Немачке која су недавно постала део Унескове листе - уз воћно вино и традицију планинарења.

На листи се од скоро налази и традиционални баварски фестивал "Кирхзонер перхтенлауф", током год се људи облаче као чудовишта.

image
VV inauguration
banner