Свет

"Кокаин такси" у Берлину доноси дрогу на кућну адресу: Полиција открила 319 достава прошле године

Подаци берлинске полиције показују да је 2022. године било 319 "трговинских трансакција са наркотицима путем услуга доставе"
"Кокаин такси" у Берлину доноси дрогу на кућну адресу: Полиција открила 319 достава прошле годинеGetty © Carsten Koall

Tрговина дрогом у Немачкој је постала дигитална, па се тако у Берлину преко Телеграма може наручити "кокаин-такси". Према писању "Франкфуртер алгемајне цајтунга" (ФАЗ), већ неколико година у немачкој престоници је могуће позвати такси који директно стиже до куће наручиоца, или испред ноћног клуба.

Подаци берлинске полиције показују да је 2022. године било 319 "нарко трговинских трансакција путем услуга доставе". Истовремено, из полиције су упозорили да је број непријављених случајева вероватно много већи.

"Феномен је невероватно распрострањен и тешко га је контролисати", кажу из берлинске полиције.

Марко, чији је прави идентитет заштићен, водио је Телеграм групу преко које је могао да се наручи кокаин у Берлину. Група је имала око 16.000 чланова за које је "верификовано" шест дилера који су највероватније одређени проценат зараде морали да исплате оснивачу групе. У изјави за ФАЗ, Марко је рекао да је касније направио своју групу са појединим дилерима, као и да је могло да се заради много новца за кратко време.

Шеф берлинског Одељења за борбу против наркотика Карстен Пфол каже да ако неко оснује групу и учини је доступном корисницима и дилерима само као платформу, а никада не дође у контакт са дрогом, то није кажњиво.

Због тога, како наводи, борба против кокаин-таксиста представља велики изазов. Још један проблем је чињеница да Телеграм одбија да истражитељима да било какву информацију.

"Оператери се налазе у Дубаију и уопште не сарађују", рекао је Пфол и додао да аутомобили најчешће нису регистровани на возача.

Међутим, он истиче да возачи не би требало да се осећају превише безбедно, јер се у Берлину свакодневно дешава да полицијска патрола посматра особе које зауставе аутомобил, пусти некога да уђе, одвезе га 100 метара и онда поново пусти путника да изађе. Пфол каже да особа која напусти возило често врло брзо призна да је купила наркотике.

"Ако касније зауставите возило, имате и продавца и самим тим сте расветлили злочин", рекао је Пфол.

Са друге стране, адвокат Ехсан Казаели истиче да већина ухваћених нема чега да се плаши, јер они знају прописе и често им прети само условна казна.

Анализом отпадних вода у Берлину, закључено је да је употреба кокаина у том граду порасла за 58 одсто у последњих пет година.

image