Магазин

Непоштовање граница и остала понашања која уништавају везу

На везама увек треба радити, градити заједно са партнером што бољи савез. Догађе се да из можда добрих намера, свесно или несвесно саботирамо однос. Под тим се најчешће подразумева да нећемо да преузмемо одговорност за своја деловања или покушавамо да учинимо другу особу сличнијом нама, појашњава психолог.
Непоштовање граница и остала понашања која уништавају везу© Mikhail Nilov/pexels

Сви бисмо желели да смо у срећним и дугим везама, зар не? Али, ниједна веза није савршена, наглашавју многи психолози. На односу, без обзира да ли је љубавни, породични или пријатељски, треба увек радити, али обрадити пажњу како се ми понашамо и да ли можда својим "интервенисањем" заправо доносимо више штете него користи.

"Када очекивања нису испуњена, можемо се осећати фрустрирано и разочарао. То нас доводи да се осећамо невољено и незбринуто. Није искључено да у тим ситуацијама такође осећамо да однос не функционише и да тај однос и није пример праве љубави", каже психолог др Лалита Суглани, а пише Дејли мејл.

Тада би било добро да имамо на уму да друга особа не може да чита наше мисли и да је другачије васпитана: "Често не схватамо да је наше понашање засновано на нашим стандардима, нашим сопственим идеалима, нашим сопственим терминима који су обликовани на основу онога што смо искусили из веза и света око нас", појашњава психолог.

По многима, добра, стабилна веза подразумева да се одлуке доносе заједничи и у моментима расправа и несугласица битно је како се комуницира. Дакле, без омаловажавања и да када нисмо у праву, то једноставно признамо, а не сада да скупљамо поене и терамо "мак на конац". Са сигурношћу можемо рећи да се добар однос се темљи на љубави и поштовању.

Шта највише саботира везу

Непоштовање граница, као и утицање на другу особу да што више личи на нас, необзирност према емоционалним окидачима друге особе, упоређивање односа са односима других једноставно "убија" везу, јасно објашњавају психолози. 

"Важно је да можемо да разумемо шта очекујемо од других и да будемо у стању да то саопштимо како бисмо продубили везу коју имамо", наглашава Лалита.

image
VV inauguration
banner