Магазин

Седам суптилних знакова гаслајтинга

Да ли сте се некада осећали као да друга особа управља вашим мислима и емоцијама? Да ли вам је, од када сте изградили однос с њима (који је на почетку био савршен), перцепција о реалности промењена? Да ли вашег партнера људи око вас обожавају, иако су окрутни и хладни према вама када сте сами, па мислите да је у вама проблем? Ако је одговор "да", то могу бити знаци да сте жртва гаслајтинга.
Седам суптилних знакова гаслајтинга© Freepik/Drazen Zigic

Гаслајтинг представља јединствен облик емоционалног насиља и манипулације, који временом може да остави дубоке трагове на појединцу. Међутим, гаслајтинг у односу се углавном постепено развија, све док није прекасно. На шта би требало да обратите пажњу да бисте се заштитили од ове врсте нездравог односа?

Љубавно бомбардовање

На почетку односа, посебно емоционалног, гаслајтери могу да буду невероватно великодушни и пажљиви. Поред њих ћете се вероватно осећати вољено и безбедно.

Гаслајтери су одлични у грађењу интензивних љубавних односа са партнерима у раној фази везе. На пример, могу да вас "размазе" поклонима, комплиментима и забавним искуствима. Међутим, како веза напредује, они почињу да лажу, да вас суптилно вређају, понижавају... Ово само ствара збуњеност, јер не можете да верујете да су се "одједном променили" у односу на бајковит почетак.

Негирају ваша сећања на одређене догађаје

Пример овакве ситуације може да буде следећи: Јасно се сећате да сте рекли да желите да вам партнер донесе пасту за вечеру, а он се враћа кући са салатама. Када желите да му се супротставите, он вас убеђује да нисте споменули пасту. Ово понашање се дешава стално, чак и када имате доказе, као што су текстуалне поруке.

"Гаслајтери ће пронаћи суптилне начине којим сугеришу да је ваше сећање погрешно", каже психолог др Мишел Голдман за портал "Парејд". "Преиспитивање сећања је кључ за гаслајтинг, јер почиње да вас наводи да постављате питања везана за ваша уверења и сећања."

У овим случајевима ћете често себе питати: 'Чекај, да ли се то заправо догодило?'

"Ово је толико суптилно да људи често кажу: 'Хм. Можда си у праву, а ја се погрешно сећам'", каже др Голдман. "Ово је знак ефикасног гаслајтинга."

Шармантан у јавности, ноћна мора у приватности

Гаслајтери користе околину и друге људе у вашем животу да би управљали вашим емоцијама и перцепцији о реалности.

"Насилник може да се понаша шармантно и да привлачи друге људе у јавности, али у исто време може да се понаша ужасно и хладно иза затворених врата, сматрају стручњаци. Гаслајтери се могу потрудити да помогну комшији или пријатељу, али да одбију да учине једноставан чин љубазности према свом партнеру када их он замоли.

Као резултат тога, они ће бити вољени од стране породице, пријатеља и комшија, због чега се можете запитати да ли је проблем у њима или заправо у вама (што је управо и главни циљ гаслајтера - жели да сумњате у себе).

Претварају се да вас не разумеју

Када сте у сред расправе са другом особом, некада је боље да одређену реченицу поновите или преформулишете више од једног пута, да би се избегао неспоразум. Међутим, многи гаслајтери користе речи "не разумем" као тактику за обмањивање, посебно ако је ваше образложење заиста било јасно, толико да би га свако други сигурно разумео.

Када се друга страна претвара да вас не разуме или одбија да вас саслуша, можете да се осећате изоловано. Тада се у питање доводе ваше вештине комуникације, ваше бриге, мисли и перспективе.

Оштра критика као "корисно охрабрење"

Нико није савршен, а повремена конструктивна критика сигурно може да зближи људе. Међутим, нису увек све критике оправдане, посебно када се дешавају исувише често и када више звуче као груби коментари и увреде. Понекад, ова врста "критике" је само још један део манипулације.

Гаслајтер може да прикрије своју критику и назове је "охрабрењем": 'Мислио сам да би желео да чујеш моје искрено мишљење' или 'Само сам хтео да ти помогнем'. Међутим, то је само покушај угњетавања вашег самопоуздања, како би вас гаслајтер лакше контролисао и обмањивао у будућности.

Ви увек грешите, они су увек у праву

Ово је један од знакова емоционалне манипулације, због које постепено почињете да преиспитујете своју реалност и сумњате у сопствене мисли, осећања и успомене. Ово се може десити у случајевима који су наизглед мали, али током времена имају значајан утицај.

Ако сте сигурни да не правите грешку у процени ситуације или одређене успомене, онда не би требало да дозволите другоме да мења вашу перцепцију и уверења.

Нежан говор као оружје

Овај пример може бити посебно збуњујућ, јер ће гаслајтер да користи речи које звуче саосећајно, као да му је стало до вас, али ће вас у исто време понижавати и осрамотити.

То може да звучи нешто попут: "Знаш да ми је стало до тебе, увек бринем о теби, тако да знам да се лако збуниш/заборавиш/помешаш ствари...". На овај начин вас спречавају да их одмах оптужите за манипулацију, зато што су "увек фини према вама".

 

 

image