Магазин

Шта крвна група може открити о вамa: Ко је склонији болестима срца, а ко губитку памћења

Крвна група може открити много тога о здрављу једне особе: којим је болестима склонија, која је вероватноћа да ће имати потешкоћа са зачећем и слично. Наравно, то не мора нужно бити тако јер је за доста ствари заслужна и генетска предиспозиција, као и начин живота, али свакако може помоћи у превенцији одређених стања.
Шта крвна група може открити о вамa: Ко је склонији болестима срца, а ко губитку памћења© Canva / Charlie-Helen Robinson

Иако о томе која смо крвна група размишљамо тек када је време да добровољно дамо крв или када се спремамо за неку хируршку интервенцију, она је много више од пар слова на медицинском картону. Присуство А или Б антигена, као и протеина познатијег као РХ фактор могу утицати на здравље нашег тела, али могу бити и повезани са ризиком од развоја одређених обољења, преноси портал Хелти. Шта нам наша крвна група поручује - чему смо склонији?

А, Б и АБ крвна група

Крвне групе А, Б и АБ имају између 25 и 30 процената већи ниво протеина за згрушавање крви. Због ове разлике у односу на оне који имају 0 (нулту) крвну групу, особе могу бити и до 15 посто склоније кардио-васкуларним обољењима и фаталним исходима истих, наводи се у научној студији БМЦ Медисин.

Још један занимљив налаз који је проистекао из ове студије повезан је са повећаним ризиком од рака желуца. Научници сугеришу да је разлог томе инфламанторни одговор организма на Helicobacter pylori бактерију, која је узрочник чира на желуцу.

Особе са овом крвном групом склоније су и венској тромбоемболији - стварању угрушака који се формирају у дубоким венама ногу, прекона и руку, показало је истраживање објављено у магазину Блад Трансфјужн. Овај ризик је посебно изражен код особа са наследном тромбофилијом, стањем у коме се крв изразито згрушава.

0 (нулта) крвна група

Имајући у виду да 0 крвна група има мање количине протеина који помажу у згрушавању крви, ови људи имају мањи ризик од стварања крвних угрушака, односно тромбова. Међутим, то не значи да је она потпуно заштићена од тога, упозорава хематолог Тери Б. Гернсхајмер.

Са друге стране, према истраживању објављеном у магазину Хјуман Рипродакшн, жене са нултом крвном групом имају двоструко веће шансе да имају мање јајних ћелија за оплодњу, као и мање шансе да изнесу успешну трудноћу уз помоћ вештачке оплодње.

АБ крвна група

Једно истраживање у часопису Неуролоџи сугерише да су људи са АБ крвном крупом чак 82 посто склонији развоју когнитивних сметњи у односу на оне са другим крвним крупама. Сходно томе, код ових људи је и ризик од разноја деменције у каснијем добу драстично већи. Научници ово повезују са вишим нивоом фактора коагулације VIII, који учествује у згрушавању крви.

А и Б крвна група

Особе са крвном групом А или Б имају и до 21 проценат већи ризик од развоја дијабетеса типа 2 у поређењу са људима са нултом крвном групом, показује истраживање у магазину Дајабитолоџиа, при чему су они са Б крвном групом најсклонији овом обољењу. Иако научници још увек нису установили тачан разлог, претпоставља се да крвна група може утицати на ГИ микробиом, који се доводи у везу са метаболизмом глукозе.

image