Магазин

Крвни протеин игра кључну улогу у подмлађивању нашег мозга приликом вежбања

Фактор тромбоцита 4 (ПФ4), супстанце у крви која је повезана са менталним подстицајем који добијамо од вежбања, која даје ефекат као и при трансфузији крви, повезан је и са протеином који је задужен за дуговечност, показале су три одвојене студије.
Крвни протеин игра кључну улогу у подмлађивању нашег мозга приликом вежбања© Pexels/Karolina Grabowska

Сва три наведена процеса подстичу когнитивно побољшање, што значи да се ПФ4 може назвати "супер-моћним" фактором крви.

Тромбоцити су фрагменти ћелија који играју кључну улогу у процесу згрушавања. Осим што служе као физички чепови који заустављају крварење, нова открића показују да ови мали комади ћелија могу помоћи и у подмлађивању мозга. Утврђено је да фактор тромбоцита 4, то јест ПФ4, доприноси одговору имуног система на повреде и инфекције, али служи и као кључ за одржавање когнитивних способности.

Сада се чини и да игра улогу и у механизмима против старења, под управом ензима присутног у мозгу, јетри и бубрезима познатог као клото. Стручњаци су утврдили да се ПФ4 повезује са жељеним ефектима трансфузије крви, клото протеина и вежбања на човеков организам. 

"Млада крв, клото протеин и вежбање могу некако рећи вашем мозгу: 'Хеј, побољшај своју функцију', каже један од стручњака и аутора студије, анатом Саул Виледа. "Захваљујући ПФ4, почињемо да разумемо "речник" који стоји иза овог подмлађивања."

Студија се заснива на претходним истраживањима процеса познатог као парабиоза, где крв млађих људи или других животиња може имати ефекат подмлађивања. Једна од карактеристика које млађа крв обично има је више количина ПФ4, преноси "Сајенс алерт (Science Alert)".

У првом делу истраживања је старијим мишевима убризган ПФ4 и показало се да је успешно смањио упалу у мозгу и побољшао памћење животиња. Другим речима, зауставио је део погоршања мозга које долази са старењем.

У другој од укупно три студије, поново користећи мишеве, научници су успели да повежу ПФ4 са мембранским протеином клото. Раније се показало да клото појачава когнитивне способности, а испоставило се да ПФ4 помаже у преношењу тог ефекта у десне регије мозга. И млади и стари мишеви имали су побољшане резултате у тестовима понашања након убризгавања клотоа, који касније ослобађа ПФ4. Тада се побољшало формирање нових веза у хипокампусу, делу мозга задуженог за стварање успомена.

На крају, трећа студија је открила да вежбање ослобађа више ПФ4 у крв мишева. Примећено је да ПФ4 игра улогу у стварању нових можданих ћелија, а такође је унапредио и меморијске функције код старијих мишева.

Познато је да вежбање може помоћи да се ум одржи оштрим, а чини се да ПФ4 игра значајну улогу у томе. Поједини стручњаци верују да би се у будућности могле развити терапије које ће донети предности вежбања за оне који нису у стању да буду активни на нормалан начин.

Иако су све наведене студије спроведене на мишевима, сматра се да ће се ови налази углавном применити и на људско тело, сугеришући на више начина на које би ПФ4 могли бити од помоћи у будућим истраживањима

"Када смо схватили да смо независно и случајно пронашли исте резултате, били смо веома изненађени", каже неуролог Дена Дубал. "Чињеница да су се три одвојене интервенције спојиле када су у питању позитивни утицаји тромбоцита ПФ4 заиста наглашава важност овог открића."

Истраживања су спровела два тима са Универзитета Калифорније у Сан Франциску (УЦСФ) у САД и Универзитета Квинсленд у Аустралији.

image
VV inauguration
banner