Ове 4 врсте намирница никада не треба куповати у радњи: Могу бити преносиоци опасних бактерија
Данас се у радњама може пронаћи све: од кућне хемије, преко основних намирница, па све до воћа, млечних производа и готове хране. Иако су наизглед све те намирнице потпуно безбедне (јер морају проћи различите контроле и задовољити одређене стандарде) експерти за безбедност хране наводе да би о куповини поједине хране ипак требало водити рачуна. О томе шта не препоручује да се купује у самопослугама за Хафингтон Пост говорила је Кали Нил, микробиолог са Универзитета Делавер.
Свеже млеко
Свеже, непастеризовано млеко се може пронаћи у сваком, па чак и мањем маркету. Иако је оно често повољније, а самим тим и популарније, изостанак пастеризације (која је "златни стандард" када је реч о намирницама), са собом носи ризик од постојања штетних бактерија. Најгоре од свега је што присуство патогена не можете никако открити - такво млеко нема ни непријатан мирис, нити изгледа другачије по структури.
Паковане зелене салате и микробиље
Зелениш и микробиље су веома здрави и врло пожељни у исхрани, али конзумација паковане салате на којима је истакнуто да су оне опране и спремне за употребу са собом може носити висок ризик од заражавања Ешерихијом коли или салмонелом. Уколико је, пак, запакована салата једино што вам у том тренутку недостаје на трпези, важно је имати у виду да је неопходно опрати је пре него што заврши у тањиру, чак иако пише да је већ спремна за јело.
Свеже исецкано и запаковано воће
Код свеже исецканог и запакованог воћа ситуација је иста као и код зелених салата и микробиља - ризик од заражавања штетним бактеријама је изузетно висок. Још горе од свега је што се већ исечено воће обично складишти у посудицама у којима оно практично плива у сопственом соку, па се и бактерије могу ширити и на друго, "чисто" воће. Оно се и тешко може опрати, а да се не наруши његов укус или конзистенција, па стога стручњаци ове намирнице не препоручују када је реч о куповини у супермаркету.
Кувана храна и друга унапред припремљена јела
За крај, не препоручује се куповина куване хране, унапред припремљеног роштиља, салата и других јела која се могу пронаћи у већим продавницама. Иако термички обрађене, због начина на који се складиште, а конкретно температура у одељцима у којима се држе, оне често могу бити извор патогена. Осим тога, због тога што су превише једна другој, храна из посуда се може делимично измешати, и евентуално доћи до доспевања одређених алергена у оне оброке који не би требало да их садрже.