Магазин

Велики, Грозни, Ананас: Како су руски владари добијали своје надимке

Већина руских владара је имала звучне надимке - сви знамо за Катарину Велику, Ивана Грозног и Петра Великог. Међутим, нису се сви могли похвалити звучним или ласкавим надимком. У руској историји постоје и Алексеј Најтиши и Николај Крвави. Како су руски владари добијали своје надимке?
Велики, Грозни, Ананас: Како су руски владари добијали своје надимке© Canva / alexandraivankovich

Руску историју су обележили многи владари - неки од њих су се истакли својом способношћу да оснаже монархију и ослободе је монголске власти, као што је то урадио Иван Велики, неки саградили највеће храмове у земљи, а неки успели да се супротставе самом Наполеону Бонапарти. Међути, нису само подухвати разлог због кога су руски владари добијали своје надимке.

Петар Велики - велики подухвати или нешто друго?

Надимак првог руског императора, Петра I, одувек је изазивао несугласице међу историчарима. Једни сматрају да је он постао Велики јер је отворио "врата" Русији у Европу, изградивши Санкт Петербург и спровевши друге значајне реформе, али други сматрају да су ова достигнућа у другом плану.

Петар I је био веома маркантан владар, а при сусрету са њим, прво што би "упало у очи" је његова висина од 2 метра. Међутим, он не само да је био висок, већ и изузетно мршав, попут гранчице, те је у поређењу са другима изгледао још више.

Иван Грозни - грозан као и његов карактер

Иван Васиљевич Грозни је један од владара из династије Руриковича, а разлог за добијање овако грозног надимка је управо његов карактер, који се том речју може савршено описати. Суров, жесток, необуздан у свом бесу и веома осветољубив - баш такав је био Иван Грозни.

"Он је толико склон гневу да из његових уста излази пена, ко у коња, а када полуди, бесни чак и на пролазнике", писао је један од савременика Грозног.

Напади гнева су се код овог руског владара дешавали сасвим спонтано и ничим изазвано, по неколико пута дневно, а свако ко му се нађе на путу у том тренутку би пожелео да се никада није ни родио. Међутим, Грозни је својих мана био свестан, те би се с времена на време повлачио у себе, проводећи време у молитвама и покајању.

Алексеј Најтиши - миран и сталожен владар

О надимку владара Алексеја Михајловича Романова постоји две различите теорије - једни сматрају да је он Најтиши јер је његов карактер био миран и сталожен, а владавина без трзавица, а други да је дошло до грешке у преводу.

Наиме, у стара времена, владаре су величали додајући латинске надимке уз име и очество (средње име које се добија по оцу). Тако је Алексеју Михајловичу додато Сlementissimus (Најмилосрднији), али је погрешним преводом то прерасло у Најтиши. Било како било, и један и други надимак сведоче о његовом благом карактеру.

Катарина Велика - једна од најмоћнијих жена света

О Катарини Великој, једној од најмоћнијих жена света, већ је исписано на хиљаде редова, а овај ласкави надимак императорка дугује својој владавини. Она је била једна од ретких жена која је свргнула свог супруга са престола и након његовог абдицирања преузела управљање најмоћнијом земљом на свету. Ипак, многи њени подвизи су остали у сенци љубавних афера са различитим мушкарцима.

Катарина Велика се није истакла само својом владавином и љубавним аферама: она је та која је својим доприносом на пољу просвете у руској, као и светској историји, оставила неизбрисив траг. Управо њој можемо захвалити за настанак Ермитажа, које се сматра местом моћи и ризницом уметности у самом Срцу Санкт Петербурга.

Николај Крвави - два трагична догађаја на самом почетку владавине

Долазак Николаја II, последњег руског цара, на власт повезује се са два веома трагична догађаја, која су касније и обележила његов живот и владавину. Први је дављење великог броја људи на Ходинском пољу на периферији Москве на дан коронације цара 1896. године, у коме је живот изгубило 1.389 људи. А други је у историји познат као "Црвена недеља" или "Крвава недеља" - тада је за време мирних демонстрација на путу ка Зимском дворцу стрељано преко 4.500 људи.

Међутим, савременици су Николаја II називали и Ананас. Помало необично, али сасвим основано. Наиме, у својим говорима император је често користио "А на нас", као на пример "А на нас је легло бреме...", или "А на нас је пала одговорност..."

image