Магазин

Три разлога зашто је кафа добра за нас, а који немају везе са кофеином

Кафа је многима омиљени део јутарње рутине - може да нас разбуди, волимо њен укус и не можемо замислити дан без ње. Тешко нам је да се одвикнемо од овог напитка, јер осећамо да толико доброг доноси у нашу свакодневницу, али да ли је за то заиста искључиво заслужан кофеин и опојна арома зрна? Стручњаци верују да има и нешто друго.
Три разлога зашто је кафа добра за нас, а који немају везе са кофеином© Freepik/freepik

Већина не може да замисли да започне дан без топле (или хладне) кафе. Мирис и укус напитка нас "обавештава" да је дан почео и да је дошло време за рад. Већ деценијама је кафа омиљено пиће људима из свих делова света, али да ли је кофеин, који побољшава концентрацију, једина добробит кафе? Према различитим стручњацима, одговор је: Не. 

Постоје још три објашњења зашто је испијање кафе ритуал који уноси позитивне промене у наш живот:

Тренутак мира

Стручњаци за медитацију објашњавају да су многи тренуци мира и спокоја у корпоративном свету углавном везани за топао напитак, попут чаја или кафе, преноси портал "Inc.com". Саветују да, када припремите своје пиће, заиста издвојите неколико тренутака само да уживате у њему.

Немојте да је пијете док истовремено проверавате мејл, док обављате позив, док читате обавештења на телефону... Ако јој се барем на кратко посветите и не размишљате о другим задацима у току дана, неће због тога посао бити тежи, нисте изгубили време, нисте лењи...

Штавише, овакве мале паузе у току дана могу само да донесу добро, јер свом мозгу допуштате да се "освежи", тако да се лакше можете сконцентрисати на остатак дана и задатке који вас чекају.

Нове идеје

Осим што може да вас умири, процес припремања и испијања шоље кафе може да помогне када вам је потребна инспирација и побољшана креативност. Једна кинеска студија из 2018. године је показала да је испијање чаја помогло људима да осмисле интересантна и алтернативна решења за задатке које су им истраживачи дали.

Претпоставили су да је одговор могао бити у одређеним хемијским једињењима у чају (кофеин), али су научници закључили да је највећи удео имало опуштање које су учесници осетили када су пили пиће.

Многи модерни иноватори(као што је био Стив Џобс) залажу се да "празни" тренуци у току дана, то јест време које је искључиво посвећено менталном одмору, побољшавају когнитивне способности. Из тога се рађају нове идеје, пројекти, инспирације...

С обзиром да није свако у могућности да оде у шетњу неколико пута на дан, посебно они који раде у канцеларији, одлазак до кухиње и припремање шоље кафе може да буде савршен "празан" тренутак.

Вежба саосећања и повезивање с другима

Иако се претходна два примера односе на самостално уживање у кафи, овај напитак се често конзумира у друштву. саставни је део скоро сваког састанка са пријатељима ("Хоћемо на кафу?"), а исто тако може да буде везивна нит у професионалним односима.

Можда делује као мала ствар, али припремање и заједничко испијање кафе са колегама може знатно учврстити ваш однос. Кроз овај гест се постепено гради поверење, отвара се прилика за разговор о темама које нису искључиво везане за посао као боље упознавање колеге. Ово може унапредити међусобну сарадњу па и резулати заједничког рада постају бољи.

image