Магазин

Ово су најбезбедније европске земље за вожњу: Како је рангирана Србија, а како комшијске земље

Безбедност на друму је тема која је из године у годину све актуелнија, а свака земља се на свој начин труди да број саобраћајних незгода сведе на минимум. Ко је у том изазову најуспешнији када су европске земље у питању, каква је ситуација на Балкану и на ком је месту Србија?
Ово су најбезбедније европске земље за вожњу: Како је рангирана Србија, а како комшијске земље© Canva / anyaberkut

Пооштравањем прописа, учесталијим радарским и алко-тест контролама и идентификацијом других прекршаја у саобраћају безбедност на друму постаје све већа. Међутим, људски фактор игра пресудну улогу када су саобраћајне незгоде у питању, па је тако немогуће свести ове несрећне догађаје на нулу.

Анализом статистичких података портал Vignetteswitzerland дошао је до закључка да су ипак неке европске земље далеко испред осталих када је безбедност у саобраћају у питању и да су у њима фатални исходи знатно ређи.

Коментаришући статистичке податке, M. E. Вијнмален, извршни директор Vignetteswitzerland, истиче да је веома важно непрекидно обнављати сазнања о условима на путу и законима земље кроз коју се путује и да је то предуслов за безбедну вожњу.

Које европске земље су најбезбедније за вожњу

Студије је показала да скандинавске земље предњаче када је безбедност у саобраћају у питању. Прво место заузела је Норвешка, где је просек смртних случајева у саобраћајним несрећама 21,38 на милион становника.

На другом месту нашла се Шведска, у којој је број саобраћајних несрећа са фаталним исходом тек нешто већи него у Норвешкој - 21,72 на милион становника. Када је рађена претходна студија, 2012. године, ова бројка је премашивала 30.

Треће место припало је Уједињеном Краљевству, где је број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама на милион становника 25,89. Четвро место заузела је Данска, док се на петом налази Швајцарска.

Каква је ситуација на друмовима Балкана и комшијских земаља

Статистички посматрано, Балканско полуострво и земље Југоисточне Европе спадају у земље у којима је вожња веома ризична. Као најнебезбеднију земљу портал ЕуроЊуз Викли наводи комшијску Румунију. У овој земљи је број смртних случајева у саобраћају чак 85,81 на милион становника.

Наша земља, Србија, нашла се на неславном другом месту. Према доступним статистичким подацима Агенције за безбедност саобраћаја, на територији Србије се током 2022. године догодило 33.230 саобраћајних незгода, од чега је 505 било са смртно страдалим лицима. Одмах иза Србије на овом "црном списку" нашле су се и Бугарска и Хрватска.

image