Магазин

Возачи ове марке аутомобила су најагресивнији за воланом, показују истраживања

Када се нађемо у саобраћају, увек посматрамо понашање других возача око нас. Неки возе спорије и мање агресивно, док су други за за воланом познати као праве камиказе - они јурцају по путевима, не користе мигавце, трубе и аблендују другима, а често су и нервозни. Ко носи титулу најагресивнијих возача?
Возачи ове марке аутомобила су најагресивнији за воланом, показују истраживања© Canva / Goran13

Често се дискутује о томе да ли возачи одређених марки аутомобила имају агресивнији стил вожње. Сада је нагађањима дошао крај захваљујући студији једне немачке лизинг платформе и истраживачког института те земље.

Подаци су сакупљени путем анкетирања 1.000 учесника у саобраћају, а чак 87 процената њих изјавило је да постоји повезаност између стила вожње и аутомобила којим се управља. У обзир су се узимали бренд аутомобила, убацивање у траку приликом вожње, улетање у "маказице" и аблендовање другим (споријим) возачима.

Возачи BMW-а су најагресивнији у вожњи

У анализираним резултатима, истакли су се возачи неколико брендова аутомобила, од којих су у ТОП 10 чак њих 8 немачког порекла. Случајност? Прво место припало је возачима аутомобила марке BMW, који су се показали као најагресивнији за воланом.

Искуства других учесника у саобраћају махом су била негативно оцењена (62 посто испитаника је донело такав суд), а у већини случајева возачи ових аутомобила су били непријатни у комуникацији, па чак и конфликтни, и дрчни у вожњи.

Друго место заузели возачи Мерцедеса, а треће - Поршеа

Одмах за возачима BMW-а каскају и возачи Мерцедеса. О томе да на друмовима нису веома опрезни, да "дивљају" док возе и да су готово увек у некој журби, због чега блицају и када треба и када не треба изјаснило се 44 посто испитаника. 

Треће место у овом антирејтингу заузели су власници Поршеа, чије се понашање у саобраћају није много разликовало возача BMW-а и Мерцедеса. Међутим, за нијансу ређе су показивали своју агресивну страну, барем када је стил вожње у питању.

На четвртом месту нашли су се возачи Аудија, док категорију ТОП 5 затварају возачи Фолксвагена. Даље следе власници Тесле, Опела, Форда и Волвоа, док су најмање агресивни у вожњи власници Сеата.

image