Магазин

Лед светлосна терапија за кожу је у тренду - али, да ли je ефикасна

Користе се у козметичким салонима, СПА центрима, виђамо их на Инстаграму. Лед уређаји који се примењује у оквиру светлосне терапије за кожу, постали су веома популарни у домену лепоте и улепшавања. Међутим, поставља се питање да ли су и ефикасни? Јесу, кажу дерматолози и наглашавају да позитивне резултате можемо да очекујемо тек за пар године.
Лед светлосна терапија за кожу је у тренду - али, да ли je ефикасна© @ kroshka__nastya/freepik

Лед светлосна нега коже подразумева неиназиван третман за подмлађивање коже, популарна је у салонима, а може да се користи и у кућним варијантама. Да ли ови уређаји, који могу коштати стотине, чак и хиљаде евра, заиста вредне, питамо се.

Лед светлосна терапија, или "фотобиомодулација" користи нежно светло ниског нивоа унутар видљивог спектра, обично плавог, црвеног или инфрацрвеног, да стимулише природне физиолошке процесе.

"Када користимо фотобиомодулацију, сечемо лоше УВ зраке и користимо лековите ствари", каже Данијел Баролет, дерматолог.

Док тачни механизми још нису у потпуности схваћени, показало се да ова терапија производи низ позитивних ефеката. Плаво светло, на пример, се користити за лечење акни и може ублажити кожне поремећаје. Када кожа апсорбује плаву светлост, она активира производњу токсичних слободних радикала који током неколико дана убијају бактерије које изазивају акне.

"Оно што ће се приметити, само од ових Лед диода, јесте да акне нестају, да се ниво упалних лезија смањује, да кожа укупно почиње да изгледа боље", наглашава Глинис Аблон, дерматолог, а пише Нашонал Џиографик.

Црвена и инфрацрвена светлост, имају дуже таласне дужине, могу да продиру дубље у тело. "Када светлост  продре у ћелије, она покреће ланчану реакцију у митохондријама. Овај метаболички процес производи неколико важних молекула, који су важни за основне телесне функције као што су производња енергије и здрав проток крви", наглашава Баролет.

Другим речима, црвена светлост стимулише производњу колагена и циркулацију крви. На површинском нивоу, ово може убрзати зарастање рана, као што су опекотине или чиреви, па чак и смањити знаке старења, попут бора и пега.

"Уопштено говорећи, ткива која ће се највише побољшати су она која су у стању исцрпљености или поремећаја што је кожа опечена сунцем", појашњава Александар Вунш, лекар и стручњаку за фотобиологију.

Лед диоде имају јасне предности - оне су неинвазивне, безболне и у суштини безопасне. Ипак, када треба да будемо опрезни?

"Продужено излагање плавој светлости, која је близу УВ спектра, може изазвати оштећење коже, старење или иритацију, али дугорочна истраживања су и даље ограничена. Са црвеном и блиском инфрацрвеном бојом, једина потенцијална забринутост је за оне са алергијама на сунце или веома осетљивим очима", каже Баролет.

Како избарати уређај, на шта треба обратити пажњу

Када је у питању избор Лед уређаја, стручњаци се слажу да је најбитнији фактор који треба узети у обзир излазни интензитет. Препоручују да се избегавају уређаји који промовишу светла зелене, жуте и љубичасте боје. "Када је у питању здраве таласне дужине за које се показало да су ефикасне су црвена, блиска инфрацрвена и плава", наглашава Баролет.

Важно је да се производе провере да су званично одобрени или да на декларацији дају бар информацију да су процењени, наглашавају стручњаци.

На крају крајева, било да се подвргнемо клиничкој процедури или користмо кућне маске, лекари наглашавају да не очекујмо тренутне резултате. "Док се зарастање рана може догодити брже, ефекти на здраву кожу која нормално стари могу бити спори и кумулативни. 'Награду' можемо да очекујемо за пет или десет година", каже Вунш.

image