Магазин

Гугл позива кориснике да хитно ажурирају Гугл Хром претраживач због "злонамерних напада хакера"

Компанија је упозорила да сајбер криминалци користе злонамерна искачућа обавештења или веб-сајтове да би добили приступ личним подацима корисника Гугл Хром претраживача. Уведено је "критично" ажурирање, које смањује могућност да сервери корисника буду рањиви на хакерске нападе.
Гугл позива кориснике да хитно ажурирају Гугл Хром претраживач због "злонамерних напада хакера"© Pexels/Deepanker Verma

Ове врсте напада се називају "напади нултог дана", што значи да је починилац пронашао слабост у претраживачу пре произвођача (у овом случају, пре Гугла), што произвођачу "оставља" нула дана да реши проблем, јер је сервер већ компромитован. 

Према званичном обавештењу Гугла, мана у свим ранијим верзијама Гугл Хрома "дозволила је нападачу да потенцијално искористи оштећење меморије преко направљене ХТМЛ странице", али није прецизирано о каквој мани се ради.

Када се лажна ХТМЛ страница појави на екрану, може изгледати као регуларан веб-сајт, али уместо тога, када корисник кликне на њу, хакер би могао да користи даљински приступ да би добио контролу над рачунаром те особе, преноси "Дејли мејл".

ХТМЛ страница се такође може појавити као искачући прозор који позива корисника да преузме најновији антивирусни софтвер или најновију верзију претраживача, али он уместо тога инсталира софтвер који омогућава хакерима да украду и искористе његове личне податке. 

Гугл саветује корисницима да редовно ажурирају своје претраживаче на најновију верзију, да би били сигурни да су предузели све безбедносне мере.

Ова ажурирања такође значе да корисници не морају да плаћају за антивирусни софтвер, јер нова верзија Хрома може да "закрпи" све постојеће рањивости. Вест о новом ажурирању долази након што је једна технолошка група за анализу сајбер претњи открила да је 2023. било 87 "напада нултог дана" на Гугл, што је 50 одсто више у односу на годину раније.

Ажурирању се може приступити у Гугл Хром претраживачу, у одељку "Подешавања". Затим идите на опцију "О Хрому" са леве стране, проверите да ли постоје ажурирања и преузмите их.

image
VV inauguration
banner