Магазин

Спавање током поленске грознице је отежано - шта ублажава симптоме

Пролеће доноси лепо време, али и полен. Многи почетак овог годишњег доба дочекају са запушеним носем, гребуцкањем у грлу и кијањем, а такође због симптома не могу да спавају. Шта урадити у тим случајевима?
Спавање током поленске грознице је отежано - шта ублажава симптоме© Andrea Piacquadio/pexels

Сви смо се радовали топлијем времену, дужим данима и повратку седењу у ресторанима на отвореном,  зеленилу, цвећу. Међутим, за оне који пате од поленске грознице, ово има цену - кијање, свраб и сузење очију и прекид сна који загорчавају живот. Истраживања говоре да чак 57 одсто одраслих који пате од поленске грознице има проблема са спавањем, пише Метро:

"Није тајна да је ова грозница синоним за поремећај сна, што доводи до дневног умора, раздражљивости и смањене продуктивности", каже експерт за спавање Семи Марго. Важно је за особе које пате од поленске грознице да предузму одређене кораке - посаветују се са стручњаком да би лакше 'управљали' симптомима и тако побољшали квалитет сна.

Такође, постоје и постоје нека мала прилагођавања која можемо да урадимо како бисмо осигурали бољи сан током целе сезоне алергија.

Туширање топлом водом пре спавања

Купање топлом водом пре спавања може помоћи да брже заспимо и боље спавамо, али се показало као корисним код алергија изазваним поленом.

"Пара из топле воде може помоћи да се ублажи зачепљеност носа тако што се ослобађа слуз", појашњава Семи.

Топле, суве облоге на челу су ефикасне у решавању овог проблема, посебно зато што ублажавају нелагодност у синусима и подстичу опуштање.

Топао чај и инхалације

Чај од камилице, нане су сви корисни у опуштању, и помажу да лакше утонемо у сан. "Поред тога неке биљке, као што је коприва имају природна антихистаминска својства, која су корисна у ублажавању кијање и свраба", наглашава Семи и додаје да испирање синуса физолошким растором може да буде делотворно у сузбијању симптома.

Затварати прозоре, бирати постељине од природних материјала

У домовима не би требало отварати прозоре, јер се тако полен лако увуче у домаћинство, слегне се у постељину и створи окружење за појаву бола у грлу, кијању. Препоручују се постељине од природних материјала, јер вештачки материјали могу задржати полен и тако отежати ситуацију. 

image