Магазин

Осећај "гребања" у грлу се лечи медом и чајем, али у неким ситуацијама није безазлен

"Гребање" или осећај свраба у грлу је чест знак алергија и инфекција. Ова нелагода може да се ублажи медом, испирањем грла са сланом водом или жалфијом, топлим чајевима или лековима против алергија и прехладе. Ипак, у којим ситуацијама то "гребуцкање" није безазлено?
Осећај "гребања" у грлу се лечи медом и чајем, али у неким ситуацијама није безазлен© @ asierromero/freepik

Скоро сви, с времена на време, доживљавају непријатност због свраба у грлу. Како је познато он се елиминише једноставним третманима без рецепта и кућним лековима.

Надражено гребуцкање у грлу може бити узроковано разним факторима a алергијски ринитис је један од њих. Уобичајени окидачи су полен, перут, прашина, дим цигарете или издувни гасови. Лекари наглашавају да може да се појави и због алергије на храну, лекове, а реакције се генерално развијају у року од неколико минута па до неколико сати. Овде треба да будемо веома опрезни, јер неке алергије су опасне по живот.

Дехидратација и жгаравица узрокују гребање у грлу

Упала грла, бактеријске упале крајника, прехладе, грип изазивају свраб у грлу, кажу доктори и додају да ова непријатност може настати и због дехидрације. Уобичајена је током топлог времена, после вежбања или током болести. Дехидрација може изазвати сува уста, привремено стање у којем уста и грло немају довољно пљувачке. Ово изазива осећај свраба у грлу, пише Медикал Њуз Тудеј. Лекари истичу да неки људи са хроничним рефлуксом киселине могу да имају проблеме са грлом.

"Голицање" у грлу често прате цурење носа, синусни притисак, сузне очи, кијавица, осип, дијареја, осећај поспаности.

Када треба да се обратимо лекару

Свраб у грлу обично брзо пролази и "лечи" се топлим чајевима, медом, испирањем сланом водом. Међутим, ако је упоран и траје више од 7 дана, треба се обратити лекару, посебно ако је праћен и високом темературом, тешким дисањем, грозницом, отеженим гутањем, болим у грлу.

Превенција

Постоје разни начини како можемо да умањимо ризике за настанак ове нелагоности. Под тим се подразумева престанак пушења, унос доста течности, избегавање кафе и алкохола, прање руку.

image