Магазин

Нове смернице које могу да помогну да деца превазиђу алергије на храну

Алергије на храну код децу могу бити ноћна мора - сваки школски оброк или рођенданска забава потенцијално представљају здравствени ризик. Истраживачи су сада радили на првим стандардизованим смерницама које ће помоћи породици да временом изгради толеранцију код детета на уобичајене алергене у храни. Терапија, названа орална имунотерапија, укључује давање веома малих количина алергена и постепено повећање количине током времена како би се изградила толеранција.
Нове смернице које могу да помогну да деца превазиђу алергије на храну© freepik

Алергије на храну код деце могу изазвати велики стрес и анксиозност. Ово има огроман утицај на свакодневни друштвени живот породице и њихову способност да планирају, на пример, путовања и забаве.

До сада, медицински радници су имали мало смерница заснованих на доказима да пруже родитељима како да дају оралну имунотерапију свом детету. Нове упутства су урађена тако да пре свега помогне медицинском особљу како да стандардизују начин рада са пацијентима.

"Ово је значајан рад у нашој области, а процес до сада никада није стандардизован. Јако нам је потребна нека врста смерница како да приступимо оралној имунотерапији", рекао је педијатар Даглас Маск.

Орална имунотерапија помаже деци да превазиђу алергије на храну

Програми оралне имунотерапије могу захтевати од родитеља да се понашају као медицински аматери и да пазе на опасне нивое изложености алергенима. Уобичајено је да деца доживе нежељене ефекте као што су бол у стомаку или повраћање.

"Породице треба да науче о алергијама на храну, анафилаксији, имунотерапији, како да безбедно дозирали храну, на које ствари треба да обрате пажњу, када да лече и када да контактирају медицински тим", наглашава др Џулија Аптон и додаје:

"Ако породице нису припремљене за оралну имунотерапију, оне неће успети да се снађу или ће постати несигурна. Зато су ове смернице толико важне", рекао је Мек.

Изградња смерница на толеранције на храну попут "трчања маратона"

Смернице за алергије су направљене првенствено за медицинско особље, а не директно за родитеље или старатеље, због чега је важно да родитељи раде са лекарима како би помогли деци да безбедно и ефикасно превазиђу алергије на храну.

Наглашава се да студија такође садржи корисне информације за неговатеље и родитеље.

"То показује да постоји јака сагласност са кључним саветима о безбедности и очекиваним исходима. На пример, астма/реактивни дисајни путеви морају бити добро контролисани пре и током имунотерапије, потребно је поштовати вишеструка упутства за безбедност и дозирање", истиче Аптон.

Стручњаци види терапију као припреме за маратон, јер је деци је потребан свакодневни тренинг за алергије:

"За многе људе који имају алергију на храну, повећање прага постигнуто имунотерапијом зависи од неке изложености. Ово често захтева опсежно саветовање и зато је од велике помоћи породицама да виде да су они у великој мери сложни", каже др Аптон.

Колико су честе алергије на храну

Око 4 одсто деце и 1 одсто одраслих широм света има дијагнозу алергије на храну. Преваленција је већа у западним земљама, где 8 одсто мале деце и 4 одсто одраслих има алергије на храну. Стопе алергија на храну су у порасту у последње две деценије, за шта научници сматрају да је последица пораста санитарних услова и чистоће. Размишљање је да се, са мање микроба, имуни систем деце "окреће" против безопасних ствари попут кикирикија или млека. Остали фактори укључују недостатак витамина Д и време када деца буду изложена алергенима из хране као бебе.

Здравствени званичници у многим земљама кажу да бебе треба полако излагати потенцијалним алергенима како би се спречиле алергије. Породицама са историјом алергија на храну саветује се да раде под надзором педијатра.

Орална имунотерапија има дугу и успешну историју помоћи деци која већ имају алергију на храну. Први пут је коришћена 1908. да би се десензибилизирао 13-годишњи дечак на алергију на јаја. Почетна доза је била мала, а након шест месеци могао је безбедно да једе јаја.

"Имамо третман који функционише, о којем клиничари имају широку сагласност у више домена. Постоје многе студије које испитују различите приступе како би се наставило са усавршавањем третмана, а самими тим и побољшала безбедност, смањио медицински интензитет и створио бољи приступ", рекла је Џулија Аптон, клинички имунолог, а пише Дојче Веле.

image
VV inauguration
banner