Магазин

Колико често морамо да мењамо постељину

Многи верују да, када су у питању кућни послови, постељина не мора да буде приоритет, поготово ако се туширамо свако вече пред спавање. Ипак, дерматолози препоручују често мењање постељине, без обзира на квалитет личне хигијене. Многобројне "невидљиве прљавштине" на јастучницама и прекривачима се могу накупити и проузроковати проблеме, тако да је препоручљиво увести следећу рутину прања.
Колико често морамо да мењамо постељину© Pexels/cottonbro studio

Када се постељина не пере и не мења довољно често, може постати право легло за бактерије, себум и мртве ћелије са коже, длаке са косе и тела, прашину, што може довести до алергије, иритације на кожи, непријатног мириса или чак озбиљнијих инфекција. 

"Ако постељину не мењате довољно често, више не спавате сами, већ заједно са различитим микробима који се могу накупити," објашњава дерматолог Блер Марфи-Роуз за "Гламур" магазин.

Објаснила је да је идеално прати постељину једном недељно, без обзира на наше хигијенске навике. 

Ипак, постоје изузеци који могу да зависе од стила живота појединца. На пример, ако делимо кревет са партнером, имамо љубимца са којим спавамо, често једемо у кревету или се знојимо током спавања, онда дефинитивно морамо мењати постељину најмање једном недељно или чак направити мањи размак између прања, од три до четири дана.

С друге стране, ако пажљиво обраћамо пажњу на сопствену хигијену, не лежемо у кревет у одећи коју смо носили напоље, не улазимо у спаваћу собу обувени, онда мењање постељине можемо обављати на две недеље. "Без обзира на хигијену, требало би да свако промени барем своју јастучницу на сваких седам дана," додаје Марфи-Роуз. 

Како можемо одржавати чистоћу постељине

Пре свега, важно је да се редовно туширамо, перемо косу и да никада не одемо на спавање пре скидања шминке. Поред тога, најбоље је да избегавамо директно додиривање јастучнице лицем, да не би упиле ноћне креме/серуме које користимо. Затим, сву одећу и обућу коју смо носили напољу би требало скинути пре одласка у кревет, да прашина и бактерија из спољашњости не би долазиле у контакт са постељином.

На крају, један једноставан трик је одлагање спремања кревета након устајања. Када устанемо, не би требало да одмах прекривамо постељину и јастук покривачем, већ да допустимо кревету да се "проветри", како се прљавштина или мртве ћелије не би тако брзо "заробиле" испод ћебета. Најбоље је поспремити кревет након што завршимо са остатком јутарње рутине.

image