Магазин

Стрип у ком се први пут појављује Супермен продат за 6 милиона долара

Примерак стрипа у коме се први пут појављује најпознатији суперхерој Супермен, стар 86 година, продат је за рекордну цену.
Стрип у ком се први пут појављује Супермен продат за 6 милиона долара© Unsplash/Daniel Álvasd

Примерак стрипа из 1938. године у којем се први пут приказује Супермен, продат је за рекордних шест милиона долара, објавила је аукцијска кућа "Херитиџ аукшенс". Из аукцијске куће наводе да је овај стрип, под називом "Екшн комикс број 1 (Action Comics #1)" "најважнији стрип који је икада објављен". Додају и да Супермен, који се појавио у пролећном примерку пре више од 80 година "остаје невероватно сличан" верзији која се може видети у стриповима и на телевизији, преноси АП.

Ауксијска кућа додаје да је ово најскупље продан стрип на било којој аукцији у историји.

Осим што се у стрипу први пут појављује "Човек од челика", у њему дебитује и лик Лоис Лејн, новинарке која је Суперменова симпатија.

У свету тренутно постоји још свега око 100 примерака овог стрипа, који је пре 8 деценија штампала компанија "Нешнал елид пабликејшн (National Allied Publications)", претеча "Ди-Си комикс (DC Comics)", у тиражу од 200.000 примерака. Ценом од шест милиона долара надмашен је претходни рекорд у продаји стрипа, чији је главни лик такође био Супермен, а који је 2022. године продат за 5.3 милиона долара.

image
VV inauguration
banner